Közgazdász-vándorgyűlés: 2007 után ismét Debrecenben!

2018. május 15. - MKT admin

kolcsey_kozpont.jpgDebrecen városa ad otthont 2018. szeptember 6. és 8. között az 56. Közgazdász-vándorgyűlésnek. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája 2007 után tér vissza ismét a cívis városba: akkor a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal közös tanácskozás három napja alatt több mint 90 előadást hallgathatott meg a mintegy 700 résztvevő. Az akkori konferencia előadásai ide kattintva, fotói pedig ide kattintva elérhetők.

A 2007-es konferencia az egyik első nagy rendezvény volt az akkoriban átadott Kölcsey Központban - és most ismét ez az intézmény lesz a helyszíne a plenáris és a szekcióüléseknek, valamint az első esti gálavacsorának. Akkor, 11 éve Somló Tamás muzsikált az első esti fogadáson. Az idei első esti programon - a hajnalig tartó élőzene előtt - várhatóan Kőhalmi Zoltán szórakoztatja a résztvevőket. A második esti tánvos-műsoros vacsorának pedig a debreceni Lovarda ad majd otthont.

Szakmai program, részvételi díjak, szálláslehetőségek hamarosan...

Versenyképesség: az innováció és az oktatás a kulcs

img_1681.jpgA Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége elfogadta az 55. Közgazdász-vándorgyűlés záródokumentumát, amely összefoglalja a konferencián elhangzott főbb gondolatokat, javaslatokat. Az összefoglaló dokumentumot a közelmúltban az MKT eljuttatta Matolcsy György jegybankelnöknek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, a Kormány Gazdasági Kabinetje vezetőjének.

Az MKT Elnökségének meggyőződése, hogy a gazdaság lényegében minden területén reprezentált hazai közgazdász társadalom hasznos segítsége lehet a gazdaságpolitika döntéshozóinak a gazdaságpolitikai célok elérésében, és megtiszteltetésnek venné, ha a döntéshozók időről időre lehetőséget adnának számára az MKT évente száznál is több rendezvényén felmerülő fontosabb javaslatokról, gondolatokról való beszámolásra, esetleg azok megvitatására.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés záródokumentuma ide kattintva olvasható, illetve pdf formátumban ide kattintva letölthető.

Vándorgyűlés: videók, előadások, sajtóbeszámolók

img_1681.jpgSikerrel zárult a Magyar Közgazdasági Társaság 55. Közgazdász-vándorgyűlése szeptember 9-én Egerben. A "legek vándorgyűlésén", a konferencia három napja alatt két plenáris és 17 szekcióülés keretében több mint 160 előadó osztotta meg gondolatait a csaknem 900 fős hallgatósággal. Így mind a résztvevők, mind az előadók, mind pedig a szekciók számát tekintve rekordokat döntött a konferencia.

A tanácskozás szeptember 7-i nyitó plenáris ülésén - az MKT történetében először - Nobel-díjas közgazdász volt a vendégünk. Thomas J. Sargent professzort és Matolcsy György jegybankelnököt telt ház, több mint félezres közönség fogadta a Hotel Eger & Park konferenciatermében. Az élő videóstreamünket pedig több százan követték figyelemmel a konferencia Facebook-oldalán. Az érdeklődés nagyságát jelzi, hogy a vándorgyűlés honlapján az elmúlt 30 napban mintegy 7 ezer látogató 7900 alkalommal összesen 18 és félezer oldalletöltést produkált.

Idén is számottevő volt a sajtó érdeklődése: a konferenciáról szóló tudósításokból egy korántsem teljes válogatás megtalálható a vándorgyűlési honlap SAJTÓ menüpontja alatt.

A konferencián készült fotókból egy válogatást tettünk közzé a honlap FOTÓK menüpontja alatt. További fotógalériák a konferencia FACEBOOK-oldalán találhatók.

Az élő streammel sugárzott előadások videóanyaga megtekinthető-meghallgatható a VIDEÓK menüpont alatt.

Az ELŐADÁSOK menüpont alatt pedig pdf formátumban már letölthető a vándorgyűlés előadásainak többsége. A letölthető előadások állományát folyamatosan bővítjük.

Zárszavában Pleschinger Gyula, az MKT elnöke bejelentette, hogy a következő, 56. Közgazdász-vándorgyűlést 2018 szeptemberében Debrecenben rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság.

Közgazdász Életműdíj Kovács Árpádnak

kovacs_arpad_kituntetese.jpgA Magyar Közgazdasági Társaság Elnöksége a társaság legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat adományozta Kovács Árpád egyetemi tanárnak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnökének az államháztartás és a költségvetési folyamatok vizsgálata terén végzett, sok évtizedes elméleti kutatói és gyakorlati munkásságáért, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság elnökeként végzett tevékenységéért.

Örökös tiszteletbeli elnökünk az 55. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén vehette át a kitüntetés Pleschinger Gyulától, az MKT elnökétől és Hegedüs Évától, a társaság főtitkárától..

Méltatásában Pleschinger Gyula elmondta, hogy a Magyar Közgazdasági Társaság fennállásának 123 éves története során nem sok elnök volt, aki Kovács Árpádnál hosszabb ideig tölthette be az MKT elnöki tisztét. Talán csak Éber Antal, Heller Farkas és Csikós-Nagy Béla volt ennél tovább vezetője a társaságnak. Kovács Árpád kompromisszumkészsége és integráló személyisége az elnökségének a 9 éve alatt nagyon sokat adott ennek a társaságnak, örökös tiszteletbeli elnökként, elnökségi tagként pedig a jövőben is számítunk a bölcsességére és a tapasztalatára.

A kitüntetéshez ezúton is szeretettel gratulálunk!

Élő, internetes közvetítés a vándorgyűlésről

live_stream.jpgAhogy az elmúlt években tagjaink már megszokhatták, idén is élőben közvetítjük az interneten az 55. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó és záró plenáris ülését, valamint a pénzügyi szekció pénteki, teljes programját.

Idén a konferencia Facebook-oldalán, a www.facebook.com/mktvgy címen lehet élőben nézni és hallgatni a konferencia előadásait.

A hat kamerával sugárzott, élő közvetítésünk a konferencia nyitó plenáris üléséről csütörtökön 14 órakor kezdődik a köszöntőkkel, majd Tom Sargent, Matolcsy György, Bogsch Erik és Kovács Árpád előadásával.

A pénzügyi szekció ülése pénteken 9 órától lesz követhető ugyanitt.

A záró plenáris ülés előadásait - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Heal Edina Google-vezető prezentációit - szombaton 10 órától közvetítjük ugyanitt.

Kérjük, amennyiben követni szeretné a közvetítésünket, lájkolja a konferencia Facebook-oldalát!

facebooklike.jpg

Az élő, internetes közvetítést Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósítjuk meg.

Uniós fejlesztések most és 2020 után

euro-1660456_1280.jpgIdén is önálló szekciót szervez az EU-források felhasználásának tapasztalatairól Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Közgazdász-vándorgyűlés második napján.

A péntek reggel 9 órakor kezdődő szekcióban a 2014–2020 programozási időszak eddigi tapasztalatairól tart majd előadást Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, Dányi Gábor, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, valamint Kele János, a Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztályának szakértője.

A 2020 utáni fejlesztéspolitikai időszak várható változásaira, a többéves pénzügyi keret és a kohéziós politika jövőjére tekint majd előre Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára és Nyikos Györgyi, a Magyar Fejlesztési Bank EU Kompetencia Központjának vezetője.

Csányi István, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára pedig az uniós források felhasználásának egy speciális és olykor nehéz területéről beszél majd Változások és problémák a közbeszerzésben címmel.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja ide kattintva olvasható.

Az agrárium és az élelmiszeripar versenyképességéről

summer-192179_1280.jpgAz agrárium és az élelmiszeripar versenyképességéről szervez idén is önálló szekciót az MKT Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. A péntek délelőtti szekcióülés előadói Zöldréti Attila szakosztályi elnök vezetésével többek között a vidékfejlesztés 2020 utáni kilátásaival is foglalkoznak majd.

A szekció előadói között ott lesz Fazakas Szabolcs, az Európai Számvevőszék tagja, Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. PR- és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója, Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, Mádi Zoltán, az MKT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke és Jámbor Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszékének egyetemi docense.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja ide kattintva olvasható.

Az előzetes regisztráció lezárult

pre-registration_closed_en.jpgLezárult az előzetes on-line regisztráció az 55. Közgazdász-vándorgyűlésre. A jelentkezések alapján teltházas lesz a konferencia: a két plenáris és a 16 szekcióülésen összesen 164 előadó osztja meg gondolatait a csaknem 800 fős hallgatósággal.

Az on-line felületen előzetes regisztrációt már nem tudunk fogadni. A konferencia szakmai programjaira, a csütörtöki és a szombati ebédre, valamint a péntek esti vacsorára jegyek korlátozott számban lesznek még vásárolhatók a konferencia ideje alatt a regisztrációs pultnál, a Hotel Eger & Park halljában.

A konferencia - immár végleges - programja ide kattintva letölthető.

 

 

Pénteken délben zárul a regisztráció

register-now.jpgPénteken - vagyis szeptember elsején - délben zárul az előzetes regisztráció az 55. Közgazdász-vándorgyűlésre, addig fogadjuk a jelentkezéseket az on-line felületen. Azt követően már csak a konferencia ideje alatt, a helyszínen lehet napijegyet váltani a szakmai programokra, valamint belépőt az esti kísérőprogramokra.

A konferencia szakmai programjaira és a kísérőprogramokra addig is fogadjuk a regisztrációkat, szálláshelyek viszont már csak korlátozott számban elérhetőek. A Hotel Flóra, a Centrooms és a Hotel Minaret a vándorgyűlés mindkét éjszakjára megtelt. A Hotel Koronában korlátozott számban mindkét éjszakára foglalható még szabad szoba, a konferenciának helyet ad Hotel Eger & Parkban pedig szeptember 8-án, pénteken estére vannak még szabad szobák.

Érdemes lesz maradni az 55. Közgazdász-vándorgyűlés szombati napjára is - és nem csak a péntek esti, egri borokkal fűszerezett lovagi vacsora miatt, amelyet az Egri várban költhet el a konferencia közönsége. A szeptember 9-i, szombati záró plenáris ülésen ugyanis Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a Google magyarországi vezetője, Heal Edina előadását hallgathatja meg a publikum.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés két plenáris és 16 szekcióülésén összesen több mint 160 előadó, köztük gyakorló cégvezetők, a pénzügyi élet felsővezetői, gazdaságkutatók, valamint a Kormány államtitkárai és helyettes államtitkárai osztják meg gondolataikat a hallgatósággal. A szekcióülések a versenyképesség és a gazdaságpolitika témakörétől a műemlékvédelmen, a borágazat és a logisztikai ipar helyzetén át a bankszféra előtt álló kihívásokig veszik sorra a hazai és a nemzetközi gazdaság aktuális kérdéseit.

A konferencia részletes programja ide kattintva elérhető.

Regisztrálni még péntek délig ide kattintva lehet.

A gazdaságpolitikáról - négy témakörben

gazdpol.jpgKiváló kutatókkal, négy nagy, önálló blokkban tárgyalja meg a versenyképesség és a gazdaságpolitika aktuális kérdéseit az 55. Közgazdász-vándorgyűlés gazdaságpolitikai szekciója szeptember 8-án, pénteken Egerben.

Az első blokkban, 9 órától a gazdasági növekedés kérdéskörét járja körül Laczkó Tihamér szakosztályi titkár vezetésével Kónya István, az MTA KRTK tudományos főmunkatársa, Világi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője és Várpalotai Viktor, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezető-helyettese, majd a délelőtti kávészünet után, már a Szent István Egyetem egyetemi tanára, Muraközy László elnökletével az exportorientáció és a külgazdaság aktuális kérdéseit vitatja meg Vakhal Péter, a Kopint-Tárki Zrt. tudományos főmunkatársa, Oblath Gábor, az MTA KRTK KTI tudományos főmunkatársa és Koppány Krisztián, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense.

Délután szintén két tematikus blokkal folytatódik a gazdaságpolitikai szekció programja. 14 órától a munkaerőpiac helyzetéről, a bérekről és az oktatásról szólnak az előadások az MTA KRTK tudományos tanácsadója, Köllő János, az MTA KRTK tudományos főmunkatársa, Horn Dániel és a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója, Spéder Zsolt tolmácsosában. Ennek a humánerőforrással foglalkozó blokknak a levezető elnöke Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője lesz.

A szekció záró blokkja a MOL-csoport vezető közgazdászának, Horváth Ágnesnek a vezetésével az energetika trendjeit vizsgálja majd. E blokk szakértő előadói között ott lesz Pletser Tamás, az Erste Bank Zrt. szenior elemzője, Kelemen Béla, az Európai Kőolajfinomítók Szövetségének elnöke és Csapó Róbert energetikai szakértő is.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja ide kattintva elérhető.

A konferenciára regisztrálni ide kattintva lehet.