Nobel-díjas előadó a vándorgyűlésen!

2017. július 21. - MKT admin

sargent.jpgThomas J. Sargent Nobel-díjas közgazdász, a racionális várakozások elméletének egyik úttörője lesz a nyitó előadója a Magyar Közgazdasági Társaság 55. Közgazdász-vándorgyűlésének. A New York-i Egyetem professzora és Matolcsy György jegybankelnök előadása nyitja meg ugyanis a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját szeptember 7-én, csütörtökön 14 órától Egerben.

A konferencia nyitó plenáris ülésén előadást tart Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke, valamint Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója is. Az ülés levezető elnöke Pleschinger Gyula, az MKT elnöke, a Monetáris Tanács tagja, valamint Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz.

Thomas J. Sargent a Harvard Egyetemen doktorált, és az elmúlt évtizedekben tanított a többi között a Chicagói Egyetemen, a Stanfordon és a Princetonon, jelenleg pedig a New York-i Egyetem professzora. 1983 óta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja, és három évtizede a Stanfordon működő Hoover Institution kutatója. A közgazdasági Nobel-emlékdíjat Christopher A. Sims-szel közösen 2011-ben vehette át a makroökonómiai ok-okozatok területén folytatott empirikus kutatásaiért.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés folyamatosan frissülő és bővülő programja ide kattintva elérhető. A konferenciára a regisztráció napokon belül indul!

(Fotó: economics.rice.edu)

Fókuszban a műemlékvédelem és -hasznosítás

edeleny-6341.jpgA műemlékvédelem és a műemlékhasznosítás kérdéskörét járja végig a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúragazdasági Szakosztályának félnapos szekciója szeptember 8-án, pénteken 14 órától Egerben, az 55. Közgazdász-vándorgyűlésen.

A szekció előadói között ott lesz többek között Déry Attila Ybl-díjas építész, Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója, valamint M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a felújított Edelényi Kastélysziget 3D-s filmjének rendezője is. A szekció levezető elnöke Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúragazdasági Szakosztályának elnöke lesz.


A felújított Edelényi Kastélysziget

A szekció előadói és kerekasztal-beszélgetésének résztvevői többek között arra keresik a választ észak-magyarországi gyakorlati példákon - így az Edelényi Kastélysziget példáján - keresztül, hogy miként egyeztethetők össze a műemlékvédelem és a turizmus érdekei, és milyen módon, milyen 21. századi technikákkal tehetők élményszerűbbé a műemlékeink.


M. Tóth Géza Lieb Ferenc, az edelényi festő című,
3D-s történelmi kisjátékfilmjének trailere

 

Digitalizáció, fintech és a bankvezérek kerekasztala

business_technology.jpgIgen erős programmal készül az 55. Közgazdász-vándorgyűlésre az MKT Pénzügyi Szakosztálya. A konferencia pénteki napjának délelőttjén Jánoskuti Levente, a McKinsey budapesti irodájának vezető partnere, Hetényi Márk, az MKB Bank Zrt. pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettese, Csányi Péter, az OTP Bank Nyrt. ügyvezető igazgatója, Bíró Balázs, a Deloitte partnere, Faluvégi Balázs, a Blueopes befektetési vezetője és társalapítója, Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért felelős igazgatója, valamint Mudri György, a FintechBlocks ügyvezetője járják körbe egy-egy előadással a pénzügyi digitalizáció és a fintech témakörét.

A délután az igazi nagyágyúké lesz a Pénzügyi szekcióban: a bankrendszer kihívásairól szóló beszélgetéshez ülteti egy asztalhoz hat magyarországi bank felsővezetőjét az MKT Pénzügyi Szakosztályának elnöke, az MNB alelnöke, Nagy Márton. A panelbeszélgetés résztvevői: Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke; Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MKT főtitkára; Jelasity Radovan, az Erste Bank Zrt. vezérigazgatója; Vida József, az FHB Bank Zrt. igazgatósági elnöke; Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, az MKT elnökségi tagja és Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja hamarosan elérhető lesz a honlapon!

Ismét Egerben a Közgazdász-vándorgyűlés

eger_latkep.jpgA 2008-as 46. és a 2012-es, jubileumi 50. Közgazdász-vándorgyűlés után ismét Eger városa - a Hotel Eger & Park**** - ad otthon 2017. szeptember 7. és 9. között a magyar közgazdászok legnagyobb éves konferenciájának. Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés előkészületei már folynak, előzetes program június második felére várható. A részvételi díjak idén sem változtak. A regisztráció a terveink szerint július elején indul.

A 2008-as vándorgyűlés előadásai ide kattintva, a 2012-es konferencia előadásai pedig ide kattintva elérhetők.
A részvételi díjakról ezen az oldalon, a szálláslehetőségekről pedig ezen a linken találni bővebb, előzetes információt.

Vándorgyűlés: videók, fotók, előadásanyagok...

img_9814.jpgEgészen pontosan 750 fő részvételével és a két plenáris, valamint a 13 szekcióülésen összesen 153 előadó közreműködésével sikerrel zárult szombaton Kecskeméten a Magyar Közgazdasági Társaság 54. Közgazdász-vándorgyűlése. Csak a konferencia három napja alatt több mint 1500 látogató kereste fel a honlapunkat.

A vándorgyűlés előadásainak a diái az Előadások menüpont alatt, pdf formátumban letölthetők.

A konferencia két plenáris ülésének és a pénzügyi szekció előadásainak a videóanyaga már elérhető a honlapunkon a Multimédia menüpont alatt. Ugyanitt egy csokorra való fotót is közzétettünk - emellett mintegy másfélszáz fotóból álló galériánk megtekinthető az MKT Facebook-oldalán - csak a csoport tagjainak!

A Sajtó menüpont alatt egy válogatást tettünk közzé a konferencia előadásaival kapcsolatos sajtómegjelenésekből.

 

Sajtóbeszámolók a záró plenáris ülésről

img_9764.jpgVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Domokos László ÁSZ-elnök és Virág Barnabás MNB-igazgató előadásait hallgathatta meg az 54. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésének közönsége. Az előadásokról a sajtó is beszámolt - most egy rövid válogatást közlünk a tudósításokból.

A növekedés fenntartása a legfontosabb gazdaságpolitikai kihívás (Kormány.hu)

Közgazdász Vándorgyűlés - Varga Mihály: a Standard and Poor's elismerte, a magyar gazdaság jó úton halad (Webrádió.hu)

„Innovatív ipari országgá kell válnunk” (Kecskemét.hu)

Varga elismerte, hogy lehetnek gondok a fizetésekkel, nőni fog a bérnyomás (HVG.hu)

Fontos, hogy a közpénzeket milyen hatékonyan költjük el (Profitline.hu)

Javítani kell a hazai termelékenységet és a hatékonyságot (Mfor.hu)

A hatékony közpénzköltés befolyásolja a gazdaság versenyképességét (Mfor.hu)

Varga Mihály: elismerték, a magyar gazdaság jó úton halad (Lokál.hu)

Varga Mihály: az S&P elismerte, jó úton járunk (InfoRádió)

Itt van, mely veszélyek fenyegetik a legjobban a magyar gazdaságot (Privátbankár.hu)

Varga: Tudta? Felminősítették Magyarországot! (Index.hu)

Varga: Tudta? Standard and Spúr! (Portfolió.hu)

MNB: új mentalitás kell a sikerhez (Portfolió.hu)

Sajtóbeszámolók a szekcióülésekről

A közgazdász-vándorgyűlés pénteki napjának szekcióüléseiről is gazdagon beszámolt a sajtó - az alábbiakban egy válogatást közlünk a megjelenésekből.

Bezzeg a régi szép időkben! Mikor lehet újra nagyot kaszálni a tőzsdén? (Privatbankár.hu)

Szinte mindenki mehet tőzsdére, csak senki nem akar (Index.hu)

Balog Ádám: félnek a vállalatok a tőzsdétől (VG.hu)

Térségi cégvezetők előadásai a Közgazdász-vándorgyűlésen (Hírös.hu)

Együtt sikertörténetet írunk... (Hírös.hu)

Miért pont Kecskeméten épített és épít gyárat a Mercedes? (Privátbankár.hu)

NGM-államtitkár: a kormány minden eszközzel segíti a magyar tőkepiac erősödését (Híradó.hu)

Lemaradt és szétszakadt a magyar gazdaság (VG.hu)

EU-s pénzpörgetés: lazít a közbeszerzési törvényen a kormány (Portfolió.hu)

Válogatás a vándorgyűlési sajtóbeszámolókból

img_7294b.JPGA közgazdász-vándorgyűlés nyitó napjáról a sajtó is bőségesen beszámolt. Az alábbiakban egy válogatást közlünk a tudósításokból.

Megkezdődött az 54. Közgazdász-vándorgyűlés (Hírös.hu)

Matolcsy: versenyképességi fordulat következik (Origo.hu)

Matolcsy: a Selyemút kétszerezi majd meg a magyar GDP-t (Hírös.hu)

Matolcsy: a Selyemút felé nyitás esélyt ad a GDP duplázására (VS.hu)

Matolcsy rápörgött a Selyemútra (HVG)

Matolcsy: A közpénz közpénz marad (Portfolio.hu)

Matolcsy: Magyarország a Selyemúton van (Petőfi Népe)

Közgazdász Vándorgyűlés - Matolcsy: a Selyemút felé nyitás esélyt ad Magyarországnak, hogy a magyar GDP újabb 100 milliárd euróval bővüljön (Webrádió)

Közgazdász Vándorgyűlés - Patai Mihály: a 0,9 százalékos alapkamatszint 2018-ig megmaradhat (Webrádió)

 

Huszonöt éve nem erre készült a bankszövetség elnöke (Magyar Nemzet)

Évekig változatlan maradhat az alapkamat (Hirado.hu)

Patai: még mindig jelentősek a bankok terhei (Napi.hu)

Parragh: szinte megoldhatatlan helyzetben vagyunk (VG.hu)

Élő, online közvetítés a vándorgyűlésről

livestreaming.jpgCsütörtökön 14 órakor a Csík Zenekar vezetőjének, Csík Jánosnak és társainak a produkciójával, valamint Matolcsy György jegybankelnök előadásával kezdetét veszi a Magyar Közgazdasági Társaság 54. Közgazdász-vándorgyűlése a kecskeméti Agóra Központban.

A vándorgyűlés három napja alatt két plenáris ülésen és 13 szekcióban összesen 153 előadót láthat-hallhat a konferencia több mint 700 fős közönsége.

Aki idén nem tud részt venni a konferencián, az szeptember 15-én, csütörtökön 14.00 órától a nyitó plenáris ülést, szeptember 16-án, pénteken 9.00 és 17.30 óra között a pénzügyi szekció programját, szeptember 17-én, szombaton 9.00 és 13.00 óra között pedig a záró plenáris ülés előadásait követheti figyelemmel élő, online videóközvetítésünkben itt, a konferencia honlapján.

Regisztráció már csak a helyszínen!

Az 54. Közgazdász-vándorgyűlésre előzetes regisztrációt szeptember 13-án, kedden 14 óráig tudtunk fogadni, így az on-line regisztrációs rendszert lezártuk.

A konferencia helyszínén természetesen lehetőséget biztosítunk még az érdeklődők számára napijegyek, valamint - a szabad helyek függvényében, korlátozott számban - ebéd- és vacsorajegyek vásárlására is.

A konferencia regisztrációs pultjánál lehetőség lesz a bankkártyás fizetésre is.

Megértésüket köszönjük!