Egy kis visszatekintés...

2019. augusztus 01. - MKT admin

nemzeti_ujsag_1935_11_12_kedd.jpgAnnak idején, 1935. november 10-én, vasárnap éppen Nyíregyházán, az idei, 57. Közgazdász-vándorgyűlés helyszínén rendezték meg a Magyar Közgazdasági Társaság első vidéki rendezvényét – tulajdonképpen a mai vándorgyűlések ősét –, amit a Nyírvidék újság így harangozott be: „A pénz tudósai jönnek ma Nyíregyházára”.

A 84 évvel ezelőtti konferencia jelentőségét mutatja, hogy a helyi sajtó mellett a kor meghatározó országos és fővárosi lapjai - a Pesti Hírlap, a Pesti Napló, a Magyar Hírlap, az Újság, a Nemzeti Újság és a Magyarság - is beszámoltak a szakmai rendezvényről. Mint az újságcikkekből kiderült, a nyíregyházi városháza közgyűlési nagytermében nagy és díszes közönség gyűlt egybe az előadások meghallgatására. A korabeli közgazdász társadalom nagyjai közül jelen volt Éber Antal, Navratil Ákos, Mattyasovszky Miklós, Konkoly-Thege Gyula, Varga István, Guothfalvy Dorner Zoltán és Kisléghi Nagy Dénes is. Az MKT akkori elnöke, Éber Antal a megnyitójában utalt a közgazdasági tudomány terjesztésének nagy jelentőségére, "mert ha sokszor népszerűtlen is a közgazdasági tudomány által feltárt igazságok hirdetése, mégis csak ezeknek az igazságoknak az alapján lehet gazdasági fejlődést és jólétet biztosítani".

Ezután Navratil Ákos egyetemi tanár tartotta meg előadását valuta- és pénzpolitikai kérdésekről. Előadásában különösen azokkal a kísérletekkel szállt szembe, amelyek arra törekszenek, hogy a pénz oldaláról idézzenek elő a gazdasági helyzetben javulást, holott a pénz- és hitelpolitikai kísérletek, amilyen az infláció is, csak súlyos anyagi és erkölcsi károkat okozhatnak, de ilyen mesterséges beavatkozásokkal sehol sem sikerült a gazdasági fellendülést biztosítani.

A nagy tetszéssel fogadott előadás után Szohor Pál polgármester indítványára a gyűlés egyhangú lelkesedéssel elhatározta a Közgazdasági Társaság nyíregyházi fiókjának megalapítását, amelynek elnökévé magát a nyíregyházi polgármestert választotta.

A Magyar Közgazdasági Társaság első vidéki üléséről Vas János, az MKT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének korábbi titkára írt hosszabb cikket, amely ide kattintva olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr6414990214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.