Tapasztalatok euróbevezetés előtt és után

2018. augusztus 15. - MKT admin

euro-1605659_1920.jpgAz eurózóna bővítésének lehetőségei és tapasztalatai adják az 56. Közgazdász-vándorgyűlés nemzetközi gazdasági szekciójának idei témáját - az eurót már bevezetett és a még euróbevezetés előtt álló országok tapasztalatai alapján.

A szeptember 7-én, pénteken 14 órától a debreceni Kölcsey Központban megrendezendő szekcióülés bevezető előadását Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék tagja, korábbi országgyűlési és európai parlamenti képviselő, az MKT Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének alelnöke tartja majd. A már euróövezeti országok tapasztalatairól Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet és Horbulák Zsolt egyetemi adjunktus, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság tagja számol be a hallgatóságnak.

A még euróbevezetés előtt álló uniós tagországok helyzetével kapcsolatban pedig Nagy Ágnes egyetemi docens, a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja és Scherczer Károly Róbert, Magyarország zágrábi nagykövetségének vezető külgazdasági attaséja osztja meg gondolatait a jelenlévőkkel. A szekció levezető elnöke Galambos Tamás, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi projektirodájának vezetője, az MKT Nemzetközi Gazdaság Szakosztályának társelnöke lesz.

Tovább

Egy asztalnál a pénzügyi szektor nagyágyúi

coins-1726618_1920.jpgNégy panelben a hazai pénz- és tőkepiaci szektor négy nagy és aktuális témáját járja körbe idén a közgazdász-vándorgyűlés pénzügyi szekciója szeptember 7-én, pénteken 9 órától a debreceni Kölcsey Központban. A szekció előadók között ezúttal is a pénzügyi intézmények első számú vezetőivel találkozhat a konferencia közönsége.

A szekció első blokkjában - Nagy Márton MNB-alelnök vezetésével - a bankrendszer legfőbb kihívásait veszi sorra Jelasity Radovan, az ERSTE Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója; Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója; Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MKT főtitkára; Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke és Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

Tovább

Gyorsan fogynak a szálláshelyek...

malom_szoba.jpgNagy az érdeklődés az 56. Közgazdász-vándorgyűlés iránt - gyorsan fogynak az elérhető szálláshelyek, érdemes hát igyekezni a foglalásokkal! A Lycium Hotel és az Óbester betelt, a Hotel Divinusban, a Kristály Boutique Hotelben és a Régi Posta Panzióban pedig már csak egy-egy szabad szobánk van.

Azoknak a kedves vendégeinknek, akik csak az első éjszakára - vagyis szeptember 6-dikára, csütörtökre - igényelnének szállást a konferencián, ajánluk szíves figyelmébe a rendkívül hangulatos Malom Hotelt (képünkün) - itt ugyanis csak erre az éjszakára vannak elérhető szobáink, viszont a hotel maga vadonatúj, és kényelmes sétatávolságra van csak a konferenciaközponttól.

Jó hír ugyanakkor, hogy a konferenciához közel, a Nagytemplom közvetlen szomszédságában található Centrum Hotelben kaptunk még néhány foglalható szobát, így a készlet erejéig ez is újra foglalható. A konferenciaközponthoz közel, korlátozott számban vannak még szálláshelyek az Aranybikában, a Korona Panzióban és a Ditta Panzióban is. Nagyobb számban a Hotel Nagyerdőben van még elérhető szálláshelyünk.

Az elérhető szálláshelyekről ide kattintva olvasható bővebb információ.

A vándorgyűlés tervezett programja ide kattintva elérhető.

A konferenciára ezen a linken lehet jelentkezni.

A fintech-cégek ellenőrzése és a GDPR gyakorlata

regulation-3246979.jpgKét rendkívül fontos és aktuális témát is napirendjére tűz idén a közgazdász-vándorgyűlés ellenőrzési szekciója. A szeptember 7-én, pénteken 13 óra 30-kor kezdődő ülés első felében a fintech-megoldásokkal és azok ellenőrzésének gyakorlatával kapcsolatban osztják meg gondolataikat a hallgatósággal az előadók: Sljukic Nóra, a Magyar Nemzeti Bank Prudenciális Modellezési és IT-Felügyeleti Igazgatóságának felügyeleti tanácsadója; Fischer András, az OTP Bank Nyrt. Digitális Értékesítési és Fejlesztési Igazgatóságának főosztályvezetője és Barna Balázs, a banki átutalások fintech-alternatíváját kínáló TransferWise vezető fejlesztője. Ennek a panelnek a moderátora Zsakó Enikő, az OTP Bank Nyrt. ügyvezetőigazgató-helyettese, az MKT Ellenőrzési Szakosztályának elnöke lesz.

A szekció második blokkja - Gajdos Márton, az MKB Bank Zrt. ügyvezető igazgatója vezetésével - a május 25-dikétől az Európai Unió országaiban, így hazánkban is hatályba lépett, szigorúbb adatkezelési szabályok, az úgynevezett GDPR-szabályozás gyakorlatáról és első tapasztalatairól szól majd. Az előadók között pedig ott lesz Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke; Major Andrea, a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. partnere és Asztalán Csaba, az OTP Bank Nyrt. adatvédelmi tisztviselője is.

Tovább

Kedvezményes BOOM-előfizetés a vándorgyűlés kapcsán

boom.jpgAz 56. Közgazdász-vándorgyűlés résztvevői és a Magyar Közgazdasági Társaság tagjai most jelentős kedvezménnyel fizethetnek elő a 2016 októberében elindított BOOM magazinra. A Kocsi Ilona főszerkesztő nevével fémjelzett lap szubjektív üzleti magazin, amely az üzleti élet emberi oldalát igyekszik bemutatni. Elsősorban cégvezetőknek, menedzsereknek, vállalkozóknak szól – vagyis mindazoknak, akik az üzleti életben dolgoznak, vagy dolgozni fognak.

A havonta megjelenő, színes magazinra, egy évre most bruttó 9.800,- forint helyett 7.000,- forintért fizethetnek elő az MKT tagjai és a szeptember 6. és 8. között Debrecenben megrendezendő, 56. Közgazdász-vándorgyűlés résztvevői. A lap írásaiba a magazin internetes oldalán, a www.boomonline.hu címen lehet beleolvasni.

Tovább

Rólunk írják...

newspaper-1595773_1280.jpgA közgazdász-vándorgyűléseket évről-évre a sajtó fokozott érdeklődése mellett szervezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság - ennek oka pedig az, hogy a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáin előadóként és olykor résztvevőként is megfordulnak a hazai pénzügyi-gazdasági élet és a gazdaságirányítás meghatározó szereplői. Mi pedig évről évre örömmel vesszük a média munkatársainak érdeklődését, részvételét és persze beszámolóit, tudósításait is.

Az alábbiakban egy válogatás olvasható az idei, debreceni konferenciával kapcsolatban az elmúlt hetekben megjelent sajtóhírekből.

Tovább

Fókuszban az EU aktualitásai

eu_future.jpgAz Európai Unió előtt álló kihívásokról, így például a 2020 utáni uniós költségvetés - az úgynevezett többéves pénzügyi keret - tervezésének állásáról, vagy éppen az USA-EU vámháború elkerülésének esélyeiről osztják meg gondolataikat a hallgatósággal az 56. Közgazdász-vándorgyűlés európai uniós szekciójának előadói 2018. szeptember 7-én, pénteken 9 órától Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Az előadók között ott lesz Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára; Szapáry György korábbi washingtoni nagykövet, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója; Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatója, az MKT Európai Uniós Szakosztályának alelnöke; Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) igazgatósági tagja, korábbi alelnöke és Balás Peter, az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatóságának korábbi főigazgató-helyettese. A szekció levezető elnöke Fazakas Szabolcs, az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért felelős biztosának főtanácsadója, volt ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, az Európai Számvevőszék korábbi magyar tagja, az MKT Európai Uniós Szakosztályának elnöke lesz.

Tovább

Elindult az on-line regisztráció!

registration.jpgElindult az on-line regisztráció az 56. Közgazdász-vándorgyűlésre! Jelentkezni - az elmúlt évekhez hasonlóan - egy on-line jeletkezési lap pontos kitöltésével és a számlázási adatok pontos megadásával lehet.

Kérjük előadóinkat, hogy a regisztrációval várják meg az előadói felkérő levelet, amelyet a napokban e-mailen küldünk el. Ez a levél tartalmazza ugyanis azt a kódot, amellyel igénybe tudják venni az előadóknak járó regisztrációs kedvezményt! 

A foglalható szállásokról bővebb információ ide kattintva található.

A két esti programról - a nyitó gálavacsoráról és a péntek esti műsoros vacsoráról - itt lehet olvasni bővebben.

A részvételi díjakról és a regisztráció feltételeiről itt lehet bővebb információt találni.

Legalább ötfős, csoportos jelentkezéshez kérjük, kattintson ide!

Egyéni regisztrációhoz kérjük, kattintson az alábbi gombra!

regisztracio.png


Regisztrációval és szállásfoglalással kapcsolatos módosítások és egyéni kérések ügyintézése az mkt2018@ibusz.hu e-mail-címen lehetséges.

Oktatás, foglalkoztatás és versenyképesség az agráriumban

summer-192179.jpgMár csak a konferenciának otthont adó megye, Hajdú-Bihar miatt is fontos szekciója lesz az 56. Közgazdász-vándorgyűlésnek a mezőgazdasági és élelmiszeripari szekció. A konferenciára a regisztráció napokon belül indul.

A szeptember 7-én, pénteken délelőtt 9 órától megrendezendő szekcióban a tudásalapú agrárgazdaságról tart előadást Juhász Anikó, az Agráminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, s ugyancsak az ágazatban is kiemelten fontos oktatásról osztja majhd meg gondolatait a hallgatósággal Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet nyugalmazott főigazgatója, Vajda László, a Földművelésügyi Minisztérium EU-főosztályának korábbi vezetője és Nábrádi András, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Intézetének intézetigazgatója, az MKT Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke is. Az agrárágazat foglalkoztatási helyzetének aktuális kérdéseiről pedig Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára tart előadást a szekcióban, amelynek előadói között ott lesz Nyikos Györgyi, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese és Mádi Zoltán, az SZHISZ vállalati üzletágvezetője, az MKT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke is. A szekció levezető elnöke Zöldréti Attila, az MKT Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztályának elnöke lesz.

A konferencia tervezett szakmai programja ide kattintva megtekinthető. A regisztráció feltételeiről és a részvételi díjakról ide kattintva lehet tájékozódni. A kísérő programokról ezen a linken, a szállásokról pedig itt lehet bővebb információt kapni.

A konferenciára az online regisztráció napokon belül indul.

Olimpiai bajnokok a közgazdász-vándorgyűlésen!

knoch.jpgBerki Krisztián tornász és Knoch Viktor gyorskorcsolyázó személyében olimpiai bajnokok is előadói lesznek az 56. Közgazdász-vándorgyűlés sportközgazdasági szekciójának 2018. szeptember 7-én, pénteken 9 órától Debrecenben, a Kölcsey Központban.

A cívis városa ad otthont 2018. szeptember 6. és 8. között az 56. Közgazdász-vándorgyűlésnek. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája 2007 után tér vissza ismét a cívis városba. A tanácskozásra legalább 900 közgazdászt vár a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból a szervező Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

A konferencia egyik legnépszerűbb témája évek óta a sportközgazdaságtan – ami persze nem véletlen. A témának szentelt szekcióban idén a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az MKT Sportközgazdasági Szakosztályának elnöke, Borbély Attila; a Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője, András Krisztina; a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Orendi Mihály és a Debreceni Egyetem kancellárja, az MKT Sportközgazdasági Szakosztályának társelnöke, Bács Zoltán mellett Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász; Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, az MKT Sportközgazdasági Szakosztálya sportolói tagozatának elnöke; Jakabos Zsuzsanna olimpikon, Európa-bajnok úszó; valamint Géczi Erika olimpiai ezüstérmes és világbajnok kajakos, előadóművész osztja meg gondolatait a hallgatósággal.

Tovább