Közgazdász-vándorgyűlés: fókuszban a fenntarthatóság

2019. május 27. - MKT admin

sustainability-3300898_1280.jpgA fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adják a központi témáját az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) éves konferenciájának. Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre 800-900 szakembert vár 2019. szeptember 5. és 7. között a Nyíregyházi Egyetemre a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból az MKT.

A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája öt év után tér vissza ismét a szabolcsi megyeszékhelyre. Akkor az uniós tagságunk tízéves évfordulója adta a konferencia központi témáját: az elkötelezettségnek és a nyitottságnak a gazdasági növekedésben betöltött szerepét vizsgálta meg a tanácskozás mintegy félezer résztvevője és több mint száz előadója.

Idén a környezeti-társadalmi fenntarthatóság és a klímaváltozás elleni küzdelem témája köszön vissza a szeptember 5-i nyitó és a szeptember 7-i záró plenáris ülés, valamint a szeptember 6-i szekcióülések programjában és előadásaiban is. A plenáris ülések előadói között már megerősítette részvételét Áder János köztársasági elnök, Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Domokos László számvevőszéki elnök, valamint Nicolas Beaumont, a Michelin Group fenntarthatóságért felelős globális alelnöke is, és további neves előadók várhatók még a nemzetközi üzleti életből.

Tovább

Az 56. Közgazdász-vándorgyűlés főbb megállapításai

1-32.jpgSikeres volt a Magyar Közgazdasági Társaság 56. Közgazdász-vándorgyűlése 2018. szeptember 6. és 8. között Debrecenben. A konferencia három napja alatt, két plenáris és 19 szekcióülés keretében, csaknem 190 előadó osztotta meg gondolatait a hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló 900 fős hallgatósággal.

A plenáris ülések és a 19 tematikus szekció előadói idén a hagyományos témák (a pénzügyek, a gazdaságpolitika vagy éppen az EU-források tervezése és felhasználása) mellett elsősorban olyan speciális kérdésekkel foglalkoztak, mint az innováció és az oktatás, szakképzés fontossága a foglalkoztatás és a nemzetgazdaság versenyképessége, fenntartható fejlődése szempontjából. Emellett a konferencián szóba kerültek például a fintech-szektor szabályozási kérdései, a sportfinanszírozás, a felelős vállalatirányítás, az öngondoskodás, a logisztikai ipar, az agrárium vagy éppen a startupok világa.

Az 56. Közgazdász-vándorgyűlés meghatározó „horizontális” témái a versenyképesség, az innováció és az oktatás voltak: a konferencia előadói szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság versenyképességének elsődleges meghatározó tényezői az innováció, a termelékenység javítása és az oktatási rendszer ehhez nélkülözhetetlen erősítése.

A Magyar Közgazdasági Társaság Elnökségének nevében, az 56. Közgazdász-vándorgyűlés plenáris és szekcióülésein elhangzott néhány megállapítást, javaslatot terjesztünk elő megfontolásra a magyar gazdaság- és monetáris politika irányítóinak, meghatározó szereplőinek.

Tovább

Sikeresen zárult a közgazdász-vándorgyűlés

1-1.jpgLiam Benham európai IBM-alelnök előadásával sikeresen zárult Debrecenben az 56. Közgazdász-vándorgyűlés. A tanácskozás két plenáris, valamint 19 szekcióülésén összesen csaknem 900 résztvevő hallgathatta meg a kiváló előadásokat és az izgalmas kerekasztal-beszélgetéseket, ezzel – és a csaknem 190 előadóval – minden idők legnagyobb közgazdász-vándorgyűlésévé tette a debrecenit. A két plenáris ülésről és a pénzügyi szekció üléséről sugárzott élő közvetítésünk videóanyagait azóta már több mint 3300-an tekintették meg.

Az 56. Közgazdász-vándorgyűlés két plenáris ülésének és a pénzügyi szekció előadásainak a videóanyaga már elérhető a Videó menüpont alatt.

A honlapon és a vándorgyűlés Facebook-oldalán egy válogatás is található a konferencián készóült fotókból – e fotók körét az elkövetkező napokban még bővítjük majd. A Sajtó menüpont alatt pedig egy válogatást tettünk közzé a konferencia előadásaival kapcsolatos sajtómegjelenésekből.

Az 56. Közgazdász-vándorgyűlés előadásainak diái már letölthetőek az Előadások menüpont alatt.

Zárszavában Pleschinger Gyula MKT-elnök bejelentette, hogy a közvetkező, 57. Közgazdász-vándorgyűlésnek Nyíregyháza ad otthont 2019 őszén.

Közgazdász-vándorgyűlés: fotók, videók, előadások...

1-20.jpgHatalmas érdeklődés mellett, Matolcsy György jegybankelnök, Palkovics László innovációs éa technológiai miniszter, Parragh László MKIK-elnök és Bódis József oktatási államtitkár előadásával vette kezdetét csütörtökön délután Debrecenben az 56. Közgazdász-vándorgyűlés.

A konferencia első napjáról készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

Már visszanézhetők a tanácskozás Facebook-oldalán a plenáris ülés előadásai.

Matolcsy György MNB-elnök előadásának diái ide kattintva letölthetőek (pdf).

A konferencia pénteken a szekcióülésekkel folytatódik. A tanácskozás Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/mktvgy/ címen a pénzügyi szekció teljes programja - benne a bankvezérek kerekasztala - élőben nézhető és hallgatható lesz.

Ismét élőben közvetítjük a közgazdász-vándorgyűlést!

live_stream.jpgAhogy az elmúlt években tagjaink már megszokhatták, idén is élőben közvetítjük az interneten az 56. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó és záró plenáris ülését, valamint a pénzügyi szekció pénteki, teljes programját.

Idén is a konferencia Facebook-oldalán, a www.facebook.com/mktvgy címen lehet élőben nézni és hallgatni a konferencia előadásait.

Az öt kamerával sugárzott, élő közvetítésünk a konferencia nyitó plenáris üléséről csütörtökön 14 órakor kezdődik a köszöntőkkel, majd Matolcsy György jegybankelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Parragh László MKIK-elnök és Bódis József oktatási államtitkár előadásával.

A pénzügyi szekció ülése - benne többek között a bankvezérek kerekasztala és az öngondoskodásról szóló panel - pénteken 9 órától lesz követhető ugyanitt.

A záró plenáris ülés előadásait - Rákossy Balázs és Novák Katalin államtitkárok, valamint Liam Benham IBM-alelnök prezentációit - szombaton 10 órától közvetítjük ugyanitt.

Kérjük, amennyiben követni szeretné a közvetítésünket, lájkolja a konferencia Facebook-oldalát!

Lezárult a regisztráció - telt ház a vándorgyűlésen

pre-registration_closed_en.jpgLezárult az előzetes on-line regisztráció az 56. Közgazdász-vándorgyűlésre. A jelentkezések alapján teltházas lesz a konferencia: a két plenáris és a 19 szekcióülésen összesen 190 előadó osztja meg gondolatait a csaknem 900 fős hallgatósággal szeptember 6. és 8. között Debrecenben.

Az on-line felületen előzetes regisztrációt már nem tudunk fogadni. A konferencia szakmai programjaira, az ebédekre, valamint az esti vacsorára jegyek korlátozott számban lesznek még vásárolhatók a konferencia ideje alatt a regisztrációs pultnál, a debreceni Kölcsey Központ halljában.

A konferencia - immár végleges - programja ide kattintva letölthető (pdf).

Közgazdász-vándorgyűlés: fókuszban az innováció

business-561387_1920.jpgAz innováció, mint a versenyképesség és a gazdasági növekedés kulcstényezője kiemelt helyen szerepel az 56. Közgazdász-vándorgyűlés programjában - nem csak a két plenáris ülésen, hanem a pénteki szekciók szakmai programjaiban is. A két plenáris és 19 szekcióülésen több mint 190 előadó osztja meg gondolatait a 900 fős hallgatósággal a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáján, szeptember 6. és 8. között a debreceni Kölcsey Központban. A közgazdász-vándorgyűlésre az előzetes, on-line regisztráció augusztus 31-én, pénteken 14 órakor zárul.

A konferencia nyitó plenáris ülésén - szeptember 6-án, csütörtökön délután - Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tart előadást a kormány stratégiai szintű innovációs elképzeléseivel kapcsolatban, míg a tanácskozás záró előadását szeptember 8-án, szombaton Liam Benham, az IBM kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke tartja majd A digitalizáció komoly felelősséggel jár címmel. A pénteki szekciók felkért előadói között ott van Martin Kern, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatója, valamint Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemrégiben kinevezett elnöke is. 

Tovább

Ismét foglalható a Divinus és az Aranybika

kristaly.jpgA nagy érdeklődésre és a konferencia vendégeinek fokozott szállásigényére tekintettel, korlátozott számban ismét vannak foglalható, szabad szobáink az 56. Közgazdász-vándorgyűlésre, három-, négy- és ötcsillagos kategóriában egyaránt.

Az augusztus 23-i állapot szerint szabad szobák még vannak:

  • az ötcsillagos Hotel Divinusban mindkét éjszakára 5 szoba, csak szeptember 7-re pedig további 3 szoba;
  • a konferenciának helyet adó Hotel Lyciumban szeptember 7-én, pénteken estére 10 szoba;
  • az Aranybikában mindkét éjszakára 13 szoba, valamint csak a második éjszakára, 7-dikére további 7 szoba foglalható;
  • emellett továbbra is vannak foglalható szobáink a konferenciaközponthoz közeli Korona Panzióban, az új Ditta Panzióban és a Hotel Nagyerdőben is.


A szálláshelyekről ide kattintva található bővebb információ.

Érdemes igyekezni a foglalással, mert a szobák gyorsan telnek!

A konferenciára regisztrálni ide kattintva lehet.

Tapasztalatok euróbevezetés előtt és után

euro-1605659_1920.jpgAz eurózóna bővítésének lehetőségei és tapasztalatai adják az 56. Közgazdász-vándorgyűlés nemzetközi gazdasági szekciójának idei témáját - az eurót már bevezetett és a még euróbevezetés előtt álló országok tapasztalatai alapján.

A szeptember 7-én, pénteken 14 órától a debreceni Kölcsey Központban megrendezendő szekcióülés bevezető előadását Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék tagja, korábbi országgyűlési és európai parlamenti képviselő, az MKT Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének alelnöke tartja majd. A már euróövezeti országok tapasztalatairól Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet és Horbulák Zsolt egyetemi adjunktus, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság tagja számol be a hallgatóságnak.

A még euróbevezetés előtt álló uniós tagországok helyzetével kapcsolatban pedig Nagy Ágnes egyetemi docens, a Román Nemzeti Bank Igazgatótanácsának tagja és Scherczer Károly Róbert, Magyarország zágrábi nagykövetségének vezető külgazdasági attaséja osztja meg gondolatait a jelenlévőkkel. A szekció levezető elnöke Galambos Tamás, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi projektirodájának vezetője, az MKT Nemzetközi Gazdaság Szakosztályának társelnöke lesz.

Tovább

Egy asztalnál a pénzügyi szektor nagyágyúi

coins-1726618_1920.jpgNégy panelben a hazai pénz- és tőkepiaci szektor négy nagy és aktuális témáját járja körbe idén a közgazdász-vándorgyűlés pénzügyi szekciója szeptember 7-én, pénteken 9 órától a debreceni Kölcsey Központban. A szekció előadók között ezúttal is a pénzügyi intézmények első számú vezetőivel találkozhat a konferencia közönsége.

A szekció első blokkjában - Nagy Márton MNB-alelnök vezetésével - a bankrendszer legfőbb kihívásait veszi sorra Jelasity Radovan, az ERSTE Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója; Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója; Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MKT főtitkára; Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke és Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

Tovább