Közgazdász-vándorgyűlés: Szeged 2021-re halasztva

2020. június 26. - MKT admin

online-meeting-5183791_1280.jpgA koronavírus-járvány okozta bizonytalanságokat és kockázatokat mérlegelve a Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége a június 25-i ülésén úgy határozott, hogy az idei, szegedi közgazdász-vándorgyűlést 2021 szeptemberére halasztja, így Csongrád-Csanád megye székhelye 2021. szeptember 23. és 25. között ad majd otthont a rendezvénynek.

Tagjaink és a gazdaság iránt érdeklődő szakemberek azonban idén sem maradnak konferencia nélkül: az 58. Közgazdász-vándorgyűlést a digitális térben rendezi meg szeptember 24-25-én a Magyar Közgazdasági Társaság. Mindkét napon - csütörtökön és pénteken - délelőtt plenáris előadásokat streamelünk a vándorgyűlésen megszokott, magas szintű előadókkal, délután pedig mindkét nap két-két interaktív, élő panelbeszélgetéssel folytatódik a program. E tematikus panelekbe egy mobilalkalmazás segítségével a számítógépeik előtt ülve a nézők is bekapcsolódhatnak majd. Emellett több szakosztályunk is készül szekciókkal, amelyeknek az előzetesen felvett videóanyaga ugyanúgy megnézhető és meghallgatható lesz a konferencia honlapján.

A részletes szakmai program összeállítása megkezdődött, hamarosan további információkkal szolgálunk a rendezvényről.

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlés főbb megállapításai

57kozgazd_vgy_nyh_dsc_1539.jpgA fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta piaci, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adták a központi témáját az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) éves konferenciájának. A közgazdász-vándor­gyűlés három napja alatt – két plenáris és hét szekcióülés keretében – több mint 130 előadó osztotta meg gondolatait a mintegy 800 fős hallgatósággal.

A rendezvény szerteágazó témái közül a legnagyobb érdeklődést az államháztartás és a bankrendszer fenntarthatósága és az azonnali fizetési rendszer bevezetésének aktualitásai váltották ki; de sok tanulsággal szolgáltak a munkaerőhiányról mint a versenyképességet hátráltató tényezőről; a klímaváltozás agrárágazatban várható hatásairól; az Európai Unió jövőbeli fejlődési irányairól; az innovációról, ezen belül a mesterséges intelligenciáról, a robotizációról; a startupok számára kedvező üzleti környezet feltételeiről; a sport gazdaságtanáról, valamint a színházak fenntartható finanszírozásáról szóló kerekasztal-beszélgetések is.

A Magyar Közgazdasági Társaság Elnöksége a szekcióüléseken elhangzottak alapján összeállította az 57. Közgazdász-vándorgyűlés záródokumentumát, és az alábbi megállapításokat, javaslatokat terjeszti elő megfontolásra a magyar gazdaság- és monetáris politika irányítóinak, meghatározó szereplőinek.

Tovább

Közgazdász-vándorgyűlés: 2020-ban Szegeden

szeged-hungary-1746144_1280.jpgSzeged városa ad otthont a 2020. évi 58. Közgazdász-vándorgyűlésnek - így döntött keddi ülésén a Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége. A Tisza-parti város 2020. szeptember 24. és 26. között ad majd - tíz év után újra - otthont a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájának.

Szegeden legutóbb 2010-ben rendezett közgazdász-vándorgyűlést - szám szerint a 48-dikat - az MKT. A Válságkezelés és váltóállítás című tanácskozáson akkor több mint félezren vettek részt, s a három nap során, a két plenáris és hat tematikus szekcióülésen összesen mintegy 60 előadást hallgathattak meg a vendégek. Az első esti vacsorát megelőzően, a Szegedi Dómban Szt. Martin adott koncertet a konferencia résztvevőinek, a második este pedig magyaros vacsora várta a vendégeket a Fehértói halászcsárdában. A 2010-es konferencia előadásainak diái a vándorgyűlések honlapjának archívumából, ide kattintva letölthetők.

Az idei, nyíregyházi konferencia előadásai és videóanyagai megtalálhatók a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu oldalon.

Sikerrel zárult szombaton a nyíregyházi vándorgyűlés

029_094600_57kozgazd_vgy_nyh_dsc_3182.jpgÁder János köztársasági elnök, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes előadásával zárult szombaton Nyíregyházán az 57. Közgazdász-vándorgyűlés. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájának három napja alatt mintegy 140 előadó osztotta meg gondolatait a több mint 800 fős hallgatósággal. A konferencia élő videóközvetítését és videóanyagait eddig mintegy 5 ezer 800-an nézték meg - a videófelvételek itt megtekinthetők. A konferencián készült, folyamatosan bővülő fotógalériánk ide kattintva elérhető. A záró plenáris ülésről szóló sajtóbeszámolókból alább teszünk közzé egy válogatást.

Varga Mihály: a világgazdaságban lassulás van, de recesszió nincs (Növekedés.hu)

Magyarország korszakhatárhoz ért (Figyelő)

Közgazdász-vándorgyűlés – Áder: Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet (Növekedés.hu)

Ez Varga Mihály receptje a fenntartható növekedéshez (Infostart.hu)

Varga Mihály: A világgazdaságban lassulás van, de recesszió nincs (ATV)

Áder: Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet (888.hu)

Varga Mihály: közeleg az aranykor vége (Napi.hu)

7 ponttal állt elő Varga, szerinte ez kell a magyar gazdaságnak (HVG)

Áder János rácáfolt Orbán brüsszeli vétójára (HVG)

Varga Mihály szerint még nincs recesszió (Mfor.hu)

A magyar gazdaság tovább növekedhet a lassuló Európában (Kormany.hu)

Áder János: Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet (Origó)

Ekkorra lehet klímasemleges Magyarország - Áder szerint (Napi.hu)

Varga Mihály: vége az aranykornak, kiszámítható forintárfolyam kell (Portfolió.hu)

Lehet tisztábban is élni, létezni (Szon.hu)

Áder jános: Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet (Szon.hu)

A Kelet-Magyarország fotógalériája

A szekcióülések sajtóvisszhangja

nnp_7607.jpgHét tematikus szekcióval és mintegy 130 előadó részvételével folytatódott pénteken Nyíregyházán az 57. Közgazdász-vándorgyűlés. A pénz- és tőkepiaci szekció előadásai már visszanézhetők a honlapunkon, a rendezvényen készült fényképekből pedig a Facebookon nézhető meg galériánk

A szekcióülésekről szóló sajtóbeszámolókból alább gyűjtöttünk össze egy válogatást.

Nagy Márton: a szuperállampapír beváltotta a reményeket, és csúcstermékké vált (InfoStart.hu)

Magyar bankvezérek: ne vegyék el a szuperállampapírt! (Portfolió.hu)

MNB: tavasszal elszabadul a verseny a fizetéseknél (Portfolió.hu)

Hiba lenne a multik igényeihez igazítani az oktatást? (Napi.hu)

Olyan csapdába kerülhet Magyarország, hogy búcsút inthetünk a fejlődésnek (Portfolió.hu)

MNB-alelnök: kérdéses, hogy meddig tartható fenn a bankok erős profitabilitása (Szon.hu)

Télen jöhet a nagy döntés az EU-költségvetésről, vannak rossz előjelek Magyarországnak (Portfolio.hu)

MNB: 145 magyar cég kelt versenyre a Növekedési Kötvényprogramban (Portfolio.hu)

"Ha az ember belenyúl a zsebébe, akkor tud munkaerőt venni" (Portfolio.hu)

A Brexit újabb halasztása várható a magyar Brexit-ügyi felelős szerint (Portfolio.hu)

 

Sajtóbeszámolók a nyitónapról

debre20190905012.jpgA sajtó fokozott érdeklődése mellett, Matolcsy György jegybankelnök előadásával kezdődött meg Nyíregyházán az 57 Közgazdász-vándorgyűlés. Az alábbiakban a nyitó plenáris ülésről készült tudósításokból teszünk közzé egy válogatást.

Matolcsy: új élénkítőprogram kell, iparágak kerülhetnek bajba (Portfolió.hu)

Matolcsy György: A magyar növekedési modell továbbfejlesztésére van szükség (Origo.hu)

Matolcsy György: Jön a magyar modell 2.0 (HVG)

Matolcsy: A klímaváltozás már velünk van (Index.hu)

A pénz tudósai jönnek ma Nyíregyházára (Szon.hu)

Matolcsy György Nyíregyházán: „Fel kell készülni a gazdasági klímaváltozásra” (Szon.hu)

A közelgő válságról beszélt Matolcsy György - 2030-ig tervez (Privátbankár.hu)

Matolcsy György: A magyar növekedési modell továbbfejlesztésére van szükség (Magyar Nemzet)

A magyar növekedési modell továbbfejlesztésére van szükség (Demokrata.hu)

Már Matolcsy György is aggódik a magyar gazdaságért (Napi.hu)

Matolcsy György: 12+1 veszély fenyeget (InfoStart)

Agrárminiszter: a klímaváltozás lehetőség is, amivel élni kell (Napi.hu)

Nagy István: csak 2023-ban jön új EU-pénz az agráriumba, fektessenek be addig is! (Portfolio.hu)

Domokos László: kényelmi kérdés, hogy lesz-e a 3-as metrón légkondi (Portfolio.hu)

A gazdaság fehérítése a zöldítését is támogatja (Lokál)

A gazdaság fenntartható kifehérítésének módjáról is beszélt az ÁSZ-elnök (Infostart)

Íme a titok, ahogy karbonsemleges lehet 2050-re Franciaország (Portfolió.hu)

Tovább

Idén is élő stream a közgazdász-vándorgyűlésről

facebook-live.jpegAhogy az elmúlt években tagjaink már megszokhatták, idén is élőben közvetítjük az interneten az 57. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó és záró plenáris ülését, valamint a pénzügyi szekció pénteki, teljes programját.

Idén is a konferencia Facebook-oldalán, a www.facebook.com/mktvgy címen lehet élőben nézni és hallgatni a konferencia előadásait.

A hat kamerával sugárzott, élő közvetítésünk a konferencia nyitó plenáris üléséről csütörtökön 14 órakor kezdődik a köszöntőkkel, majd Matolcsy György jegybankelnök, Nagy István agrárminiszter, Domokos László számvevőszéki elnök és Bertrand Bonhomme, a Michelin Group fenntartható fejlődésért felelős igazgatójának előadásával.

A pénzügyi szekció ülése - benne a már hagyományos bankvezérek kerekasztala - pénteken 9 órától lesz követhető ugyanitt.

A záró plenáris ülés előadásait - Áder János köztársasági elnök, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes prezentációit - szombaton 10 órától közvetítjük a Facebookon.

Kérjük, amennyiben követni szeretné a közvetítésünket, lájkolja a konferencia Facebook-oldalát!

Lezárult a regisztráció - hatalmas az érdeklődés

pre-registration_closed_en.jpgLezárult az előzetes on-line regisztráció az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre. A jelentkezések alapján teltházas lesz a konferencia: a két plenáris és a 7 szekcióülésen összesen több mint 140 előadó osztja meg gondolatait a hallgatósággal szeptember 5. és 7. között Nyíregyházán.

Az on-line felületen előzetes regisztrációt már nem tudunk fogadni. A konferencia szakmai programjaira, az ebédekre, valamint az esti vacsorákra jegyek rendkívül korlátozott korlátozott számban lesznek még vásárolhatók a konferencia ideje alatt a regisztrációs pultnál, a Nyíregyházi Egyetemen. A pultnál bankkártyás fizetésre biztosítunk lehetőséget.

A konferencia - immár végleges - programja ide kattintva elérhető.

Már csak egy hét maradt a regisztrációra!

register-257986_1920.jpgMához egy hétre, augusztus 30-án, pénteken délben zárul az 57. Közgazdász-vándorgyűlés előzetes regisztrációja, ezt követően már csak a helyszínen lehet napijegyeket, illetve - korlátozott számban, a szabad férőhelyek függvényében - ebéd- és vacsorajegyeket váltani.

A konferencia teljes, részletes programja összeállt: a két plenáris és a hét szekcióülés keretében több mint 130 előadó osztja meg majd gondolatait a résztvevőkkel. A témák és az előadók ismeretében pedig érthető, hogy számottevő az érdeklődés az idei vándorgyűlés iránt.

A csütörtöki nyitónap előadói: Matolcsy György jegybankelnök; Nagy István agrárminiszter; Domokos László számvevőszéki elnök és Bertrand Bonhomme, a Michelin Group fenntartható fejlődésért felelős igazgatóje lesznek. A szombati zárónapon pedig Áder János köztársasági elnök; Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter osztja meg gondolatait a hallgatósággal.

A konferenciára érdemes akár csak egy napra, napijeggyel is jönni, hiszen csak a pénteki nap szekciónak előadói között ott lesz például hét kereskedelmi bank elnök-vezérigazgatója, Banai Péter Benő költségvetésért felelős államtitkár, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár; Szabó Tünde sportért felelős államtitkár; Berczik Ábel államháztartási szabályozásért felelős helyettes államtitkár; Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár; Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár; Takács Szabolcs Brexit-ügyi miniszteri biztos; Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója; Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke; Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke; Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója; Palotai Dániel, az MNB főközgazdásza; Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász; Knoch Viktor olimpiai bajnok short-track gyorskorcsolyázó; Jakabos Zsuzsa Európa-bajnok úszó – és a sort még hosszan lehetne folytatni...

Nem érdemes kihagyni az 57. Közgazdász-vándorgyűlés kísérőprogramjait sem: a szeptember 5-i, csütörtöki nyitó vacsorán Dolhai Attila, Janza Kata és Felke Pál szórakoztatja a közönséget, majd a tokaji borkóstolóval fűszerezett vacsorát követően az LK Beat zenekar szolgáltatja a talpalávalót. Szeptember 6-án, pénteken este a Nyíregyházi Skanzenben pedig - a panyolai és tarpai pálinkákkal kiegészített, magyaros, nyírségi vacsorát és a 4 for Dance tánccsoport produkcióját követően - vérbeli retródiszkó kínál kikapcsolódást.

Szálláshelyek korlátozott számban, elsősorban péntek éjszakára elérhetők még - de a gyorsak és szemfülesek találhatnak még mindét éjszakára is szállást a foglalási rendszerben.

A konferenciára az előzetes regisztráció augusztus 30-án, pénteken délben zárul, ezt követően már csak a helyszíni regisztrációs pultnál lehet napijegyeket és - korlátozott számban, a szabad férőhelyek függvényében - ebéd- és vacsorajegyeket váltani. A helyszínen a bankkártyás fizetésre biztosítunk lehetőséget!

A konferencia teljes programja ide kattintva elérhető. A rendezvényre regisztrálni és igény szerint szállást foglalni ezen az oldalon lehet.

Vannak még elérhető szálláshelyek!

pangea-hotel-01.jpgGyorsan telnek a szálláshelyek az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre, ugyanakkor a konferencia helyszínén található Sandra Hotel, valamint a Verba Tanya mellett - nagyon korlátázott számban - vannak még szálláshelyeink mindkét éjszakára, vagyis a teljes konferencia idejére a Korona Hotelben és a Nyilas Fogadóban is.

Emellett egy-egy éjszakára - csak szeptember 6-dikára - van még több szabad szobánk a négycsillagos Hotel Pangeában, a Hotel Fürdőházban és az Írisz Hotelben is, de egy-egy szoba még a Central Hotelben és az Aventinusban is foglalható! Ugyanakkor érdemes igyekezni a foglalással, mert gyorsan telnek az elérhető szálláshelyeink.

A szekcióüléseket követően érdemes maradni a konferencia harmadik napjára, a záró plenáris ülés előadói Áder János köztársasági elnök, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter lesznek. A péntek esti vacsora pedig - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három eredettvédett pálinkájának jegyében - nyírségi, magyaros ízekkel és igazi retródiszkóval várja a résztvevőket. Az este során ráadásul a Tarpai Pálinka Manufaktúra és a Panyolai Szilvórium Zrt. eredettvédett pálinkáit kóstolhatják meg a vendégek.

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlés részletes szakmai programja ide kattintva olvasható.

A foglalható szálláshelyekről ezen a linken található bővebb felvilágosítás.

Az esti kísérőprogramok leírása itt elérhető.

A konferenciára regisztrálni ide kattintva lehet.