Közgazdász-vándorgyűlés

Európai uniós témákban erős az idei vándorgyűlés

2022. június 24. - MKT admin

building-79221_1280.jpgAz Európai Unióval, valamint hazánk EU-tagságával kapcsolatos témákban talán még az elmúlt éveknél is erősebb programot ígért a 60. Közgazdász-vándorgyűlés 2022. szeptember 22-23-án Szegeden.

Az európai integráció kérdései mindig is hangsúlyosan szerepeltek a közgazdász-vándorgyűlések programjaiban: ez volt a konferencia központi témája a 2004-es sorsfordító esztendőben, majd a Magyar helyteremtés Európában címet viselte a 2006-os nyíregyházi vándorgyűlésünk. A 2007-es debreceni konferencia a magyar felzárkózás kérdéseit vette sorra a kibővült Európában, a 2008-as egri tanácskozás főként a lisszaboni reformokkal és azok magyarországi megvalósításával foglalkozott, a 2014-es nyíregyházi vándorgyűlés pedig az uniós tagság 10 évét értékelte - és persze a sor még hosszan folytatható. Nem volt olyan év, amikor az európai integráció kérdései ne lettek volna napirenden.

Idén sem lesz ez másként, különösen mert mind az Európai Unió, mind pedig annak tagjaként Magyarország komoly kihívásokkal néz szembe a változó világgazdasági és geopolitikai környezetben.

Tovább

Vándorgyűlés: szeptemberben Szegeden!

szte_tik_1.jpgA Magyar Közgazdasági Társaság 2022. szeptember 22-23-án Szegeden, a Szegedi Egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést.

Az idén kétnaposra tervezett konferencia szeptember 22-én, csütörtökön 10 órakor kezdődik a nyitó plenáris üléssel. Csütörtökön délután 14 órától és pénteken délelőtt 9 órától a szekcióprogramok zajlanak majd, párhuzamosan négy teremben, a következő átfogó témákban: I. makrogazdaság és államháztartás; II. pénz- és tőkepiacok; III. vállalati versenyképesség és innováció; IV. Humán tőke és európai integráció (megosztva). A záró plenáris ülést szeptember 23-án, pénteken délután 14 órától tartjuk.

Tovább

Az 59. Közgazdász-vándorgyűlés tanulságai

d_sos20210923004.jpgA Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége ezúttal is összeállította a társaság legnagyobb éves rendezvényén, a Közgazdász-vándorgyűlésen elhangzottak összegző anyagát, és elküldte a hazai gazdaságpolitika irányítóinak. Az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen elhangzottak javarészt megerősítették, részben pedig kiegészítették azokat a javaslatokat, amelyeket az elmúlt időszakban a Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák kezelésére megfogalmazott és elküldött a Kormánynak, illetve a gazdaság újraindításért felelős akciócsoportnak. A vándorgyűlésen elhangzott főbb megállapítások, javaslatok összegzése az alábbiakban olvasható.

Tovább

A közgazdász-vándorgyűlés szekciói a tévében!

remote-control-3632504_1920.jpgAz 59. Közgazdász-vándorgyűlés szekcióinak kerekasztal-beszélgetéseiből tűz műsorára jó néhányat az elkövetező hetekben a Hatoscsatorna. Az országszerte fogható kábeltelevíziós csatorna 2021. november 22-én, hétfőn este 18 óra 30 perckor indítja el a sorozatot az államháztartási szekció panelbeszélgetésével, és az elkövetkezőkben heti rendszerességgel vetíti a szélesebb közvélemény érdeklődésére is számot tartó beszélgetéseket.

A Fiskális politika a koronavírus-járvány alatt és után című beszélgetés résztvevői: Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, az MKT Államháztartási Szakosztályának elnöke; Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT Államháztartási Szakosztályának alelnöke, a Versenyképességi Szakosztály elnöke, az országos elnökség tagja és Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője, az MKT országos elnökségének tagja. Moderátor: Plósz Dániel, az MKT Államháztartási Szakosztályának titkára.

A beszélgetést 2021. november 23-án, kedden 02:30-tól, november 26-án, pénteken 08:00 órától és november 27-én, szombaton 16:30-tól ismétli a Hatoscsatorna.

Sajtóbeszámolók a vándorgyűlési szekciókról

newspapers-444447_1280.jpg
Nem csak a két plenáris ülés előadásai és kerekasztal-beszélgetései voltak érdekesek a sajtó számára - egyre több beszámoló jelenik meg ezekben a napokban az 59. Közgazdász-vándorgyűlés 22 tematikus szekciójának programjairól is - olykor még a külföldi sajtóban is. Az alábbiakban ezekből adunk közre egy folyamatosan bővülő válogatást.

"Van élet az euróövezeten kívül, de azon belül is" (HVG)

Nagy István: Közel 4300 milliárd forintból újulhat meg a magyar agrárium (Növekedés.hu)

Átalakuló foglalkoztatási modellek az innováció és a társadalmi változások tükrében (Fejlődésgazdaságtan.hu)

59. Közgazdász-vándorgyűlés: Fiskális politika a covid után, euróbevezetés, agrár-felsőoktatás és startup-inkubáció (Növekedés.hu)

A járvány hatása a foglalkoztatás térszerkezetére (Munkaügyi Szemle)

Polish Central Banker Kightley Says Zloty Decline Helps Economy (Bloomberg)

Wiceprezes NBP: osłabienie złotego pomaga gospodarce (Puls Biznesu)

Marta Kightley Wiceprezes NBP: Osłabienie złotego pomaga gospodarce (Obserwator Finansowy)

Cu ochii pe alegeri, nu inflaţia sperie guvernele est-europene, ci creşteri de dobânzi cu care băncile centrale răspund scumpirilor (Ziarul Financiar)

A házimunka anyagi és társadalmi elismerésével több gyerek születhetne? (Növekedés.hu)

A házimunka anyagi és társadalmi elismerésével több gyerek születhetne? (Szakszervezetek.hu)

Tokió egyszerre volt siker és hatalmas bukás (Növekedés.hu)

Kiderült, melyik ágazatban léptek ki a legtöbben a moratóriumból (Növekedés.hu)

Nagy ugrásra készül a vidékfejlesztés Magyarországon (Agrárunió)

Mi lesz az államháztartási hiánnyal? Tényleg akkora baj, ha magas? (Növekedés.hu)

Startupok: A nagy exitekkel csak néhányan gazdagodnak meg (Növekedés.hu)

Klímakockázatok: 2050-re akár 20 százalék felé emelkedhet a nem-teljesítő hitelek állománya (Növekedés.hu)

Egy marslakó meghökkenne, mennyire irracionálisan él az emberiség (Növekedés.hu)

Még mindig közel 100 ezer ember hiányzik a vendéglátóiparból (Növekedés.hu)

Meddig akar még várni Közép-Európa az euróbevezetéssel? Végre színt vallott az összes jegybank (Portfolió.hu)

30 százalékos növekedés egy év alatt az online kereskedelemben (Növekedés.hu)

Technológiai jövőképek Magyarországon (Növekedés.hu)

Egy jó festmény ma is jó befektetés – De mit vegyen, akinek van rá pénze? (Növekedés.hu)

A készpénz a múlté lehet a digitális jegybankpénzek megjelenésével? (Növekedés.hu) 

Alkalmazkodásra és átképzésre lesz szükség Magyarországon a digitalizáció miatt (Növekedés.hu)

Átalakuló foglalkoztatási modellek az innováció és a társadalmi változások tükrében (Köz-Gazdaság)

 

Közgazdász-vándorgyűlés: 2500 percnyi videó visszanézhető!

d_sos20210923004.jpgSikerrel zárult a Magyar Közgazdasági Társaság 59. Közgazdász-vándorgyűlése: bár a pandémia okozta kockázatok sajnos idén is a virtuális térbe kényszerítették a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját, sokan követték figyelemmel az élő közvetítéseket - és egyre többen nézik meg az előre rögzített szekciók előadásait és kerekasztal-beszélgetéseit is. Csupán az elmúlt két napban a YouTube-on és a Facebookon mintegy 4300-an tekintették meg a konferencia videóit, a rendezvény honlapját pedig 48 óra alatt csaknem ezren keresték fel.
 
Az idei konferencia nem csupán kétnapos! A csütörtökön és pénteken élőben közvetített előadások és panelbeszélgetések mellet 22 rendkívül érdekes tematikus szekciót rögzítettünk az elmúlt hetekben és tettünk elérhetővé a konferencia honlapján: az államháztartástól a sport, a kultúra és az egészségügy gazdaságtanán, vagy éppen a fenntarthatóság, a startup-világ és az agrárium aktualitásain át egészen a gazdaságpolitikáig. Jó hír, hogy a hagyományos vándorgyűlésekkel szemben ezúttal nem kell kényszerűen választani a szekciók között - az online megrendezésnek köszönhetően senki sem marad le semmiről, ami érdekelné a konferencia programjából.
 
A konferencia honlapján a csütörtöki és pénteki plenáris ülés előadásai és kerekasztal-beszélgetései egyaránt visszanézhetőek, sőt: az előre rögzített szekcióprogramokkal együtt mintegy 2500 percnyi aktuális közgazdasági szakmai tartalom várja az érdeklődőket a honlapon. Ráadásul a szekciók előadásai és kerekasztal-beszélgetései már az MKT podcastjában is meghallgathatóak!
 
Az 59. Közgazdász-vándorgyűlés plenáris előadásai ezen a linken visszanézhetőek.
 
A konferencia 22 tematikus szekciója ezen a linken nézhető és hallgatható meg.
 
A szekciók előadásai visszahallgathatóak az MKT podcastjában és a Spotify-on is.
 
A vándorgyűlés mindkét napjáról bőségesen tudósított a média. Az első nap sajtóvisszhangjáról ezen a linken, a második napéról pedig ide kattintva tettünk közzé egy válogatást.
 
Reméljük, hogy az 59. Közgazdász-vándorgyűlés programjában valamennyi tagtársunk és a gazdaság ügyei iránt érdeklődők is találnak maguknak nézni- és hallgatnivalót az elkövetkező napokra, hetekre!

(Nyitókép: MTI/Soós Lajos)
 
Kapcsolódó linkek:

Kitüntetések a közgazdász-vándorgyűlésen

cut2_img_0126.JPGA közgazdász-vándorgyűlések évről évre a szakma ünnepei - a legjobb alkalmak arra, hogy az idén 127 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) méltó módon elismerje és megköszönje a munkáját mindazoknak, akik a magyar közgazdász szakma és az MKT szekerét hallatlan lelkesedéssel és tudással tolják, hosszú évek óta. Idén sem volt ez másként.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége az MKT első elnökéről elnevezett, posztumusz Láng Lajos-díjat adományozott Fazakas Szabolcsnak, az MKT Európai Uniós Szakosztálya volt elnökének, az Európai Számvevőszék korábbi tagjának, volt ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszternek és európai parlamenti képviselőnek a szakosztály megalapításáért, valamint az MKT érdekében végzett, lelkiismeretes és áldozatos munkájának elismeréseként. Laudációjában az MKT főtitkára, Hegedüs Éva emlékeztetett rá, hogy Fazakas Szabolcs 1993-ban lépett be a Magyar Közgazdasági Társaságba, majd a tagságát 2018-ban aktiválta ismét, amikor hazatért az Európai Számvevőszéknél betöltött tisztségéből. Ekkor, 2018 tavaszán kezdeményezte az MKT Európai Uniós Szakosztályának megalapítását. Fazakas Szabolcs személyében az egyik legaktívabb, tervekkel teli szakosztályi elnökét veszítette el 2020 tavaszán a Magyar Közgazdasági Társaság. A kitüntetést az 59. Közgazdász-vándorgyűlés csütörtöki plenáris ülésén a család nevében Fazakas Szabolcs özvegye, Benkő Judit vette át Pleschinger Gyulától, az MKT elnökétől és Hegedüs Éva főtitkártól.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége az MKT legmagasabb kitüntetését, Közgazdász Életműdíjat adományozott az idén 70 éves Bod Péter Ákosnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanárának, volt jegybankelnöknek, korábbi ipari és kereskedelmi miniszternek, az MKT alelnökének sok évtizedes tudományos, oktatói és gazdaságpolitikusi tevékenységének, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság tagjaként végzett szakmai tevékenységének elismeréseként. A díj csütörtöki átadásakor az MKT elnöke, Pleschinger Gyula emlékeztetett rá, hogy Bod Péter Ákos igen gazdag kutatói, oktatói és közéleti pályafutást mondhat magáénak. A rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány minisztere volt, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökévé nevezték ki, ahonnan az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatói székébe került. Londonból hazatérve – immár professzorként – előbb a Veszprémi Egyetem, azután a Károli Gáspár Református Egyetem, és immár 21 éve a Corvinus hallgatóit oktatja. Bod Péter Ákos az 1970-es évek végétől – gyakorlatilag a miniszteri kinevezéséig – szakosztályi titkárként tevékenykedett a Magyar Közgazdasági Társaságban, később az országos elnökség tagja lett, és ma is alelnöke az egyesületnek.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége az MKT legmagasabb kitüntetését, Közgazdász Életműdíjat adományozott Botos Katalin egyetemi tanárnak, korábbi bankügyekért felelős tárca nélküli miniszternek, bankfelügyeleti elnöknek, a modern bankrendszer hazai megteremtésében végzett munkájáért és sok évtizedes tudományos kutatói és oktatói tevékenységéért. A kitüntetés átadásakor Hegedüs Éva főtitkár emlékeztetett rá, hogy Botos Katalin volt az egyik irányítója a Hitelintézeti törvény megalkotásának. Az elmúlt évtizedekben több egyetemen – Szegeden és jó 25 éve már a Pázmányon – közgazdász hallgatók hosszú sora élvezhette rendkívül színes előadásait.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége Közgazdász Nagydíjat adományozott Polay Józsefnek, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, az MKT Nagykanizsai Városi Szervezete korábbi elnökének az MKT érdekében végzett, három évtizedes, kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként. Polay Józsefnek a kitüntetését egy későbbi időpontban adja majd át az MKT elnöksége.

(Fotó: a Közgazdász Életműdíjjal kitüntetett Botos Katalin a díj átadásakor)

Sajtóbeszámolók a második napról

cutimg_0168.JPG
Az 59. Közgazdász-vándorgyűlés pénteki napjának előadásairól és panelbeszélgetéseiről is szép számmal születtek tudósítások a sajtóban. Az alábbiakban ezekből teszünk közzé egy válogatást.

Varga Mihály: újra el kell kezdeni csökkenteni az államadósságot (Portfolió.hu)

Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés az idén (Sonline)

Rekordmagas lehet a gazdasági növekedés (Magyar Hírlap)

Rekordmagas lehet idén a gazdasági növekedés (Vasárnap.hu)

Varga Mihály: Reméljük, hogy hamar megállapodunk az uniós forrásokról, és győz a józan ész (Növekedés.hu)

Széchenyi-díjas tudós: A brit gazdaság sokkal lassabban növekedett volna az EU-n kívül (Növekedés.hu)

Rekordmagas lehet a bruttó hazai termék növekedése az idén (Origó)

Lendületet vett a növekedés, folytatódik a gazdaság újraindítása (Pénzügyminisztérium)

Varga Mihály elárulta, mit vár idén a magyar gazdaságtól (Piac&Profit)

Varga Mihály: 2021 a növekedés jegyében telik (Figyelő)

Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben (Privátbankár)

Telekom vezér: a mesterséges intelligencia sokat segíthet a cégeknek (Növekedés.hu)

Nem az olcsóság és a külföldi cégek, hanem az oktatás erősítése a versenyképesség kulcsa (Növekedés.hu)

Varga Mihály megnyugtatta az újabb tömeges leállás miatt aggódókat (VG.hu)

Varga Mihály: „a kormány akkor jár el helyesen, ha tovább folytatja a támogató pénzügypolitikát” (Üzletem.hu)

Lendületet vett a gazdaság újraindítása (Magyar Nemzet)

Varga Mihály rekordmagas gazdasági növekedésre számít (Mfor)

Közgazdász-vándorgyűlés - Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés az idén (Webrádió)

Államtitkár: hamarosan megszülethet a megállapodás az uniós helyreállítási alapról (Növekedés.hu)

Lendületet vett a gazdaság újraindítása (Makó Híradó)

Rekordmagas gazdasági növekedést vár a pénzügyminiszter (Alon.hu)

"Van élet az euróövezeten kívül, de azon belül is" (HVG)

Nagy István: Közel 4300 milliárd forintból újulhat meg a magyar agrárium (Növekedés.hu)

Átalakuló foglalkoztatási modellek az innováció és a társadalmi változások tükrében (Fejlődésgazdaságtan.hu)

Sajtóvisszhang az első napról

cut1.JPG

Bár az online térben zajlott, de komoly sajtóérdeklődés kísérte az 59. Közgazdász-vándorgyűlés első napjának előadásait és panelbeszélgetéseit. Az alábbiakban egy válogatás olvasható a megjelent tudósításokból.

Matolcsy György: Az infláció közellenség, a jegybanknak kötelező harcolnia ellene (Portfolió.hu)

Matolcsy György: A magyar felzárkózás egyik kulcsa az egészséghez való hozzáállás javítása (Növekedés.hu) 

Matolcsy: A hitelközpontú válságkezelés sikeres (Magyar Hírlap)

Itt az új világrend! Matolcsy György szerint a győztese lehetünk (Mfor.hu)

Matolcsy: nehéz évtized jön, de a magyar kiindulóhelyzet kedvező (Az Üzlet)

Matolcsy György: A magyar válságkezelés hitelezésközpontú volt (HVG)

"Van élet az euróövezeten kívül, de azon belül is" (HVG)

Ürge-Vorsatz Diána: Nem megy rá a gatyánk a klímavédelemre, sőt lökést adhat a gazdasági változásoknak (Növekedés.hu)

Matolcsy György új megatrendekről és a magyar digitális jegybankpénzről is beszélt (Infostart.hu)

A sztárközgazdász szerint a globalizáció virágozni fog, a klímaváltozás pedig egyenesen gazdasági növekedést hoz (Portfolio.hu)

Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség (Privátbankár.hu)

Matolcsy: az infláció közellenség, a harcot megkezdtük (Forbes)

Matolcsy: Új szabályai vannak az új világrendnek (Világgazdaság)

Világbank volt főközgazdásza: Soha nem látott gyorsaságú növekedés jön, de ennek sok a hátulütője (Növekedés.hu)

Az állami számvevőszék elnöke szerint „nem ünneprontás” a válságkezelés kockázatairól beszélni (24.hu)

Domokos László: az uniós pénzek elmaradása komoly gondokat okozhat (Növekedés.hu)

Bigtechek vs. bankok, moratórium és koronavírus-válság - Megszólaltak a bankvezérek (Portfolió.hu)

„A klímaváltozás az, amikor a híradások képeit a saját mobilunkkal filmezzük” (Forbes)

Komoly sikerek mellett nem ünneprontás a kockázatokról szólni (ÁSZ Hírportál)

Matolcsy a vándorgyűlésen: A hitelközpontú válságkezelés sikeres (Ma7.sk)

Matolcsy: a hitelközpontú válságkezelés sikeres (Szoljon)

Matolcsy megdicsérte a kormányt, amiért válságkezelés címén hitelekkel árasztották el a magyar gazdaságot (Népszava)

Közgazdász-vándorgyűlés - Matolcsy: a hitelközpontú válságkezelés sikeres (Webrádió)

Randstad vezér: a 200 ezres bruttó fizetés még mindig rabszolgabér (Növekedés.hu)

Államháztartási szekció

Fiskális politika a koronavírus-járvány alatt és után

Résztvevők:
Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, Pénzügyminisztérium, az MKT Államháztartási Szakosztályának elnöke
Baksay Gergely közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank, az MKT Államháztartási Szakosztályának alelnöke, a Versenyképességi Szakosztály elnöke, az országos elnökség tagja
Madár István vezető elemző, Portfolio.hu, az MKT országos elnökségének tagja

Moderátor:
Plósz Dániel titkár, az MKT Államháztartási Szakosztálya

(A beszélgetést 2021. augusztus 26-án rögzítettük.)

Demográfiai szekció

A gyermekszületések ösztönzése – komplex szakértői megfontolások

Bevezető: Benda József szocializációkutató, az MKT Demográfiai Szakosztályának elnöke

Előadók:
Szép Katalin statisztikus
László Tamás építész, városépítési, városgazdasági szakmérnök
Banyár József közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem habilitált egyetemi docense


Kapcsolódó dokumentumok:
Banyár József prezentációja (pdf)
Benda József prezentációja (pdf)
László Tamás prezentációja (pdf)
Szép Katalin prezentációja (pdf)

Egészséggazdaságtani szekció

Az orvostechnikai eszközök piacra lépésének kihívásai az új EU-szabályozás tükrében

Bevezető előadás:
Gulácsi László egyetemi tanár, mb. tudományos rektorhelyettes, Óbudai Egyetem

Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Péntek Márta egyetemi tanár, Óbudai Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont, az MKT Egészség- és Egészségügy-gazdaságtani Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Balázs György ügyvezető, EMKI-cert Orvostechnikai Eszközminősítő Kft.
Gulácsi László egyetemi tanár, mb. tudományos rektorhelyettes, Óbudai Egyetem
Kincses Áron
elnökhelyettes, Központi Statisztikai Hivatal Szakstatisztikai Igazgatóság

Kapcsolódó dokumentumok:
Gulácsi László prezentációja (pdf)

Ellenőrzési szekció

Ellenőrzés – megújulás, agilitás, kockázatok és lehetőségek

Moderátor: Zsakó Enikő ügyvezetőigazgató-helyettes, OTP Bank Nyrt. Ellenőrzési Igazgatóság, az MKT Ellenőrzési Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Gajdos Márton partner, ABT Hungária Tanácsadó Kft., a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének elnöke
Kollár Róbert igazgató, K&H Bank Zrt. Belső Ellenőrzési Igazgatóság, a Belső Ellenőrök Nemzetközi Szervezete Európai Szövetségének (ECIIA) elnökségi tagja
Rónaszéki Péter titkár, elnökségi tag, ISACA Magyarországi Egyesület, a FORTIX Consulting partnere, ügyvezetője

Európai uniós szekció

Monetary decisions in Central Europe – Euro today, tomorrow or after tomorrow?

Moderátor: Iván Gábor igazgató, az Európai Unió Tanácsa, az MKT Európai Uniós Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Michael Faulend alelnök, Horvát Nemzeti Bank
Marek Mora alelnök, Cseh Nemzeti Bank
Virág Barnabás alelnök, Magyar Nemzeti Bank
Marta Kightley első alelnök, Lengyel Nemzeti Bank
Ľudovít Odor (Ódor Lajos) alelnök, Szlovák Nemzeti Bank

Gazdaságpolitikai szekció

Értékláncok átrendeződése

Moderátor: Vakhal Péter tudományos munkatárs, Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt.

Résztvevők:
Keszte Róbert igazgató, Continental Automotive Hungary Kft.
Sass Magdolna igazgató, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézet
Túry Gábor tudományos munkatárs, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézet

 

Mit mutatnak és mit nem az adatok a járvány idején?

Moderátor: Kónya István egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának elnökségi tagja

Előadók:
Várhegyi Judit főosztályvezető, Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági Előrejelzés és Elemzési Igazgatóság
Reizer Balázs tudományos munkatárs, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Közgazdaságtudományi Intézet
Szőkéné Boros Zsuzsanna főosztályvezető, Központi Statisztikai Hivatal Nemzeti Számlák Főosztály


Letölthető dokumentumok:
Reizer Balázs prezentációja (pdf)
Szőkéné Boros Zsuzsanna prezentációja (pdf)
Várhegyi Judit prezentációja (pdf)

Fejlesztéspolitikai szekció

Magyarország és az Európai Unió fejlesztés-stratégiai együttműködése a válság utáni évtizedben

Moderátor: Baráth Etele, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet kutatója
Terták Elemér, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tagja, az MKT elnökségi tagja
Ricz Judit tudományos munkatárs, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézet
Heil Péter fejlesztéspolitikai szakértő, Európai Parlament

Felkért hozzászólók:
Vértes András elnök, GKI Gazdaságkutató Zrt.
Essősy Zsombor vezérigazgató, MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.


Kapcsolódó dokumentumok:
Heil Péter prezentációja (pdf)
Darvas Zsolt prezentációja (pdf)
Ricz Judit prezentációja (pdf)
Terták Elemér gondolatai (pdf)

Fejlődésgazdaságtani szekció

Technológiai jövőképek Magyarországon

Moderátor: Trautmann László elnök, MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztály

Résztvevők:
Csath Magdolna egyetemi tanár, rektori főtanácsadó, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, az MKT Versenyképességi, valamint Informatikai Szakosztályainak elnökségi tagja
Felde Imre egyetemi docens, ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, Óbudai Egyetem
Levendovszki János egyetemi tanár,tudományos és innovációs rektorhelyettes, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fenntarthatósági szekció

Zöld stratégia, zöld finanszírozás

Előadó: Kandrács Csaba alelnök, Magyar Nemzeti Bank, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnökségi tagja

Kolozsi Pál Péter igazgató, Magyar Nemzeti Bank Jegybanki Eszköztár, Devizatartalék és Kockázatkezelési Igazgatóság

Vízkeleti Sándor vezérigazgató, Amundi Alapkezelő Zrt., a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) elnöke, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnökségi tagja

Lóga Máté igazgató, Magyar Nemzeti Bank Strukturált Finanszírozás Stratégiai Igazgatóság

 

Panelbeszélgetés tőzsdén jegyzett vállalatok és zöldkötvény-kibocsátók részvételével

Moderátor: Végh Richárd vezérigazgató, Budapesti Értéktőzsde Zrt., az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Ifj. Chikán Attila vezérigazgató, Alteo Nyrt., az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnökségi tagja
Vajda Attila alapító-tulajdonos, ügyvezető igazgató, Vajda Papír Kft.

 

Fintech és pénzügyi kultúra szekció

Hogyan segíthetnek a fintech-megoldások a pénzügyi tudatosság erősítésében?

Moderátor: Pintér Éva habilitált egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztály elnöke

Résztvevők:
Fáykiss Péter igazgató, Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs Igazgatóság
Vajda Viktor ügyvéd, európai és nemzetközi üzleti mesterjogász
Bek-Balla László digitális csatornákért és contact centerért felelős vezető,
Erste Bank Hungary Zrt.

Informatikai szekció

Hogyan fogunk etetni 11 milliárd embert? – Informatikai forradalom a mezőgazdaságban is?

Interjú Joerg Bauerrel, a Tungsram-csoport elnök-vezérigazgatójával
Az interjút készítette: Pongrácz Ferenc innovációért felelős ügyvezető igazgató, Tungsram Csoport, az MKT elnökségi tagja, az Informatikai Szakosztály elnöke

 

Mesterséges intelligencia igazi embereknek

Moderátor: Juhász Katalin elnökségi tag, MKT Informatikai Szakosztály, az MKT Versenyképességi Szakosztályának titkára

Résztvevők:
Kuthy Antal alapító-vezérigazgató, E-Group, az MKT Informatikai Szakosztályának elnökségi tagja
Pongrácz Ferenc innovációért felelős ügyvezető igazgató, Tungsram Csoport, az MKT elnökségi tagja, az Informatikai Szakosztály elnöke
Csath Magdolna egyetemi tanár, rektori főtanácsadó, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, az MKT Versenyképességi, valamint Informatikai Szakosztályainak elnökségi tagja

Kapcsolódó dokumentum: 
Ten technologies to fight coronavirus - angol nyelvű tanulmány (pdf)

 

Igenis van KKV innováció Magyarországon. KKV innováció és az azt támogató informatikai eszközök a Tungsram Ilex Innovation Marketplace powered by Corvinus-BIK példáján keresztül 

Moderátor: Pongrácz Ferenc innovációért felelős ügyvezető igazgató, Tungsram Csoport, az MKT elnökségi tagja, az Informatikai Szakosztály elnöke

Résztvevők:
Ritter Marianna vezérigazgató, ILEX Systems Zrt.
Pomázi Gyula elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Joerg Bauer elnök-vezérigazgató, Tungsram-csoport

 

Mi a Közös az Afrikai Unió székházában és a Puskás Arénában – világszínvonalú magyar szoftverek az épületfelmérésben és üzemeltetésben

Moderátor: Szűcs László ügyvezető-igazgató, Moonshot Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának titkára

Résztvevők:
Hrobár Péter ügyvezető igazgató, Tungsram Innovative Solutions Kft.
Korbuly Ádám technológiai vezető, OrthoGraph, az ArchiFM ügyvezető igazgatója

Ipari és vállalkozási szekció

Átalakuló piacok, új üzleti lehetőségek a pandémia közben és után

Moderátor: Kozma Miklós egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, az MKT Ipari és Vállalkozási Szakosztályának elnöke

Részvevők:
Flesch Tamás tiszteletbeli elnök, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének
Kun Péter ügyvezető igazgató, Hortobágy Angus Kft.
Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató, Új Ház Zrt.

Kereskedelmi szekció

A Covid-pandémia pozitív és negatív hatásai a hazai kereskedelemre, a jövő és a várható trendek

Bevezető előadás: Kozák Tamás tanszékvezető egyetemi docens, BGE Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Kereskedelem Tanszék; az MKT Kereskedelmi Szakosztályának elnöke

Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Neszmélyi György Iván főiskolai tanár, BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Kereskedelem Tanszék

Résztvevők:
Borbély Letícia ügyvezető, Medito Játék Nagykereskedelmi Kft.; az MKT Műegyetemi Ifjúsági Szervezetének korábbi alelnöke
Szente Viktória egyetemi tanár, Szent István Egyetem Kaposvári Campus, Gazdaságtudományi Kar
Raskó László György ügyvezető, Gardino Magyarország Kft.


Kapcsolódó dokumentum:
Kozák Tamás prezentációja (pdf)

 

süti beállítások módosítása