Közgazdász-vándorgyűlés

A Világbank volt vezető közgazdászának előadása a vándorgyűlésen!

2021. július 29. - MKT admin

19417496_10213779026166868_542148342461284443_o.jpgA Világbank korábbi vezető közgazdásza, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság eddigi elnöke, Kaushik Basu lesz az 59. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésének egyik előadója, aki a pandémia utáni világgazdasági kilátásokról osztja meg a gondolatait a hallgatósággal. A konferenciát 2021. szeptember 23-24-én hibrid formában, élő internetes közvetítéssel rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság.

A 69 éves indiai közgazdász, Kaushik Basu a Cornell University professzora, 2009 és 2012 között az indiai kormány gazdasági főtanácsadója volt, 2012 és 2016 között pedig a Világbank vezető közgazdászaként tevékenykedett. 2017 és 2021 nyara között a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöki tisztét töltötte be (e poszton július elején Dani Rodrik váltotta őt). 2010 és 2012 között a Nobel-díjas Amartya Sen által alapított Human Development and Capabilities Association elnöke volt. Kevesen tudják róla, hogy ő a sudoku két játékossal játszható változatának, a dui-dokunak a megalkotója.

Tovább

Két hónap múlva közgazdász-vándorgyűlés!

honlapra_vgy.jpgMatolcsy György jegybankelnök, Domokos László számvevőszéki elnök, és Kaushik Basu, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság volt elnöke, a Világbank korábbi vezető közgazdásza előadásával nem egészen két hónap múlva, szeptember 23-án kezdetét veszi az 59. Közgazdász-vándorgyűlés.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Elnöksége a járványhelyzet okozta kockázatokat és bizonytalanságokat mérlegelve úgy határozott, hogy az idei konferenciát 2021. szeptember 23-24-én a tavalyihoz hasonlóan hibrid formában, élő internetes videókövetítéssel rendezi meg. Az élő videóstreamet a YouTube-on és a Facebookon ingyenesen követhetik majd figyelemmel az MKT tagjai és a gazdaság ügyei iránt érdeklődők.

Tovább

Közgazdász-vándorgyűlés: 2021-ben is online formában

img_20200925_162321.jpgA Magyar Közgazdasági Társaság Elnöksége a járványhelyzet okozta kockázatokat és bizonytalanságokat mérlegelve úgy határozott, hogy az 59. Közgazdász-vándorgyűlést 2021. szeptember 23-24-én a tavalyihoz hasonlóan hibrid formában, élő internetes videókövetítéssel rendezi meg.

Az elnökség döntésének értelmében a konferencia budapesti helyszínét úgy kell kiválasztani, hogy ha a járványhelyzet ezt akkor engedi, úgy egy limitált létszámú közönség a helyszínen tudja majd figyelemmel követni az előadásokat, az aktuális járványügyi előírások figyelembe vétele mellett.

A szekciók előadásait és panelbeszélgetéseit a tavalyihoz hasonló módon előre rögzíti az MKT, és azokat a vándorgyűlés kezdetekor teszi nyilvánossá a konferencia honlapján, valamint az MKT YouTube-csatornáján.

A konferencia szakmai programjának szervezése elindult, a programról folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat itt, a rendezvény honlapján.

Bízunk benne, hogy a 2022-es, 60. Közgazdász-vándorgyűlést már hagyományos módon, akár 800-900 fős részvétellel, 130-140 előadóval és tucatnyi szekcióval meg tudjuk rendezni Szegeden.

15 tematikus szekció a pandémia gazdasági hatásairól

fejlpol.jpgAz 58. Közgazdász-vándorgyűlés a szeptember 24-25-i, élőben közvetített előadásokkal és panelbeszélgetésekkel nem ért véget. A konferencia honlapján ugyanis 15 tematikus szekció panelbeszélgetéseinek videófelvételeit tettük elérhetővé. A tematikus szekciók többsége a pandémia gazdasági hatásait járja körül különböző szemszögből és területeken: a pénz- és tőkepiaci digitalizációtól a munkaerőpiacon, az államháztartáson, a kultúra- és sportfinanszírozáson át az európai uniós és hazai szintű válságkezelésig, és így tovább.

A tematikus szekciók csaknem 90 előadója között ott van például Barcza György, az EBRD igazgatósági tagja, Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, Chikán Attila akadémikus, Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarország igazgatója, Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára, Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója; Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Barna Balázs, a Transferwise európai terjeszkedésért felelős vezetője, Kurtisz Krisztián, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója, Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MTA doktora, Palócz Éva, a Kopint Tárki Zrt. vezérigazgatója, Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatója, Andor László volt EU-biztos, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója - és a sor még hosszan folytatható...

A tematikus panelbeszélgetések a Közgazdász-vándorgyűlés honlapján, a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/ címen, a Szekciók menüpont alatt érhetők el.

Nagyon sokan követték figyelemmel a vándorgyűlést

honlapra_vgy_2020.jpgSikerrel zajlott szeptember 24-25-én az online térben megrendezett, 58. Közgazdász-vándorgyűlés: a konferencia két napja alatt összesen 32 előadó - köztük Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter - osztotta meg gondolatait az élő streamek során a nézőkkel. Az élő közvetítések mellett 15 szekcióban több mint 80 szakember vett részt az előzetesen rögzített, tematikus panelbeszélgetésekben - amelyek szintén elérhetők a honlapunkon.

Nem lehet panasz a nézettségre sem: e tekintetben - bár helyszíni közönségünk nem volt - minden idők leglátogatottabb vándorgyűlését tudhatjuk magunk mögött. A konferencia honlapját csak a két nap alatt mintegy 2 ezer 300-an keresték fel, és csaknem 8 ezer 800 oldalt tekintettek meg. Ennél is számottevőbb volt az élő videóközvetítéseink nézettsége: a YouTube és a Facebook statisztikái szerint az élő streameket több mint 11 ezer 400-an követték hosszabb-rövidebb ideig figyelemmel, a 15 tematikus szekció videóit 1300-an nézték meg eddig...

Érdemes továbbra is böngészni a konferencia honlapját! Már visszanézhetők ugyanis mindkét nap élőben közvetített előadásai és panelbeszélgetései, és a tematikus szekciókkal együtt összesen csaknem 40 órányi szakmai videóanyag elérhető az oldalon - természetesen a hozzájuk kapcsolódó, letölthető prezentációkkal együtt!

A honlapon emellett egy válogatást is közzétettünk a konferencia előadásaival és kerekasztal-beszélgetéseivel kapcsolatosan megjelent sajtóbeszámolókból, tudósításokból is.

Sajtóvisszhang a második napról

img_20200925_100721.jpgAz 58. Közgazdász-vándorgyűlés második napjának online előadásait is fokozott figyelemmel követi a sajtó. Az alábbiakban a pénteki előadásokról szóló sajtóbeszámolókból, tudósításokból válogattunk.

Varga: Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket (HírTV)

Már jobban félünk a munkahely elvesztésétől, mint a járványtól (Index.hu)

Varga Mihály elárulta, mennyivel eshetett a GDP a harmadik negyedévben (Világgazdaság)

Varga Mihály bemutatta, mennyit veszít a magyar gazdaság a koronavírussal (Portfolio.hu)

Kamattámogatást és állami garanciaprogramot lengetett be Varga Mihály (Mfor.hu)

Varga Mihály: Folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket (Magyar Hírlap)

Varga: Ami eddig jól jött a gazdaságnak, most pont az lett a hátrány (Hvg.hu)

Varga Mihály: a többség már inkább az egzisztenciáját félti (Magyar Nemzet)

Varga Mihály elárulta, mi lesz a kulcsidőszak (Infostart.hu)

A cégek a csődtől tartanak, a lakosság a munkahely elvesztésétől fél (Beol.hu)

Varga Mihály: Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket (Origo.hu)

Közgazdász vándorgyűlés – Varga: megjelent a csődtől, a munkanélküliségtől való félelem (AzÜzlet.hu)

Nagyon másként kell a Mol vezetője szerint használni az olajat a jövőben (Napi.hu)

Hernádi Zsolt: Nehéz évek jönnek, de mi szeretjük a nehéz éveket (Portfolió.hu)

MOL vezér: nehéz évek jönnek (Növekedés.hu)

Felértékelődött az állam szerepe válságkezelésben (Hiradó.hu)

Versenyképesség Kerekasztal: a válságkezelés innovációk nélkül nem megy (Növekedés.hu)

Válogatás az első napi sajtómegjelenésekből

120137424_653591842243100_2212078688736870571_n_1_1.jpg
Az 58. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó napjának előadásait és kerekasztal-beszélgetéseit az online térben is figyelemmel követte a sajtó. A csütörtökön elhangzottakról szóló sajtóbeszámolókból adunk közre egy válogatást az alábbiakban.

Matolcsy György: Az adat lett az új olaj, pénzügyi forradalom küszöbén állunk (Növekedés.hu)

Matolcsy: Új pénzügyi forradalom küszöbén állunk (Pesti Hírlap)

Matolcsy György felvázolta, milyen évtizedben hajózunk (Privátbankár.hu)

Matolcsy György újabb pénzügyi forradalmat vár (Mfor.hu)

Matolcsy: brutálisan indult az évtized (Népszava)

Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél (Hvg.hu)

Matolcsy: borúsabb hét év kezdődött, pénzügyi forradalom jön (Azuzlet.hu)

Matolcsy György szerint pénzügyi forradalom előtt állunk (Magyar Nemzet)

Matolcsy: Új pénzügyi forradalom küszöbén állunk (Magyar Hírlap)

Milyen évtizedben hajózunk? (Ma7.sk)

Matolcsy szerint a 40-es évekre hasonlít majd a következő évtized, de reméljük, nem annyira (444.hu)

Matolcsy György több területen is forradalmat vár (Piac&Profit)

ÁSZ-elnök: Most különösen nagy a közpénzek kezelésének felelőssége (Növekedés.hu)

Freund Tamás: Túl kell lépni a tudományellenességen (Növekedés.hu)

Farkas Bertalan: A Mars utazást már nem fogom megérni (Növekedés.hu)

A bankok most orvosai a válságnak (Világgazdaság)

A szakemberek szerint nem lesz gond a hitelekkel a moratórium után sem (Alon.hu)

Bankvezérek a koronavírus-válságról: ez most teljesen más, mint 2008 volt (Portfolió.hu)

OTP: Jövő nyárra visszatérhet a gazdaság a normális kerékvágásba (Növekedés.hu)

A magyar bankok pozíciója kellően stabil (Hírklikk.hu)

Bankvezetők: nem emelkedik jelentősen a nem fizető hitelek állománya a moratórium után (Gazdaságportál)

A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal? (Privátbankár.hu)

Hitelmoratórium: erre számítanak a bankok (Infostart.hu)

Elemzői kerekasztal: Bizonyos ágazatokban meg kellene hosszabbítani a munkabértámogatást (Növekedés.hu)

 

Gazdaság- és fejlesztéspolitikai szekció

Versenyképesség és helyreállítási politika az EU-ban - az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának kerekasztal-beszélgetése

Levezető elnök: Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság korábbi tagja, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Heil Péter fejlesztéspolitikai szakértő, Európai Parlament, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának titkára
Krekó Péter ügyvezető igazgató, Political Capital
Kutasi Gábor egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszék

 *     *     *     *     *

Versenyképesség és helyreállítási politika Magyarországon - az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának kerekasztal-beszélgetése

Levezető elnök: Chikán Attila akadémikus, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Regős Gábor vezető elemző, üzletágvezető, Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletág
Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának vezetője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium volt helyettes államtitkára
Vakhal Péter tudományos főmunkatárs, Kopint-Tárki Zrt.

Kapcsolódó dokumentumok:
Heil Péter prezentációja (pdf)

Államháztartási szekció

Az állami szereplők gazdasági víziója, kihívások és kockázatok a koronavírus-járvány első hullámát követően - az MKT Államháztartási Szakosztályának kerekasztal-beszélgetése


Levezető elnök: Barcza György igazgatósági tag, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az MKT Államháztartási Szakosztályának elnöke

Résztvevők:
Baksay Gergely ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank, az MKT Államháztartási Szakosztályának elnökségi tagja, az országos elnökség tagja
Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, Pénzügyminisztérium, az MKT Államháztartási Szakosztályának alelnöke
György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium, az MKT Államháztartási Szakosztályának elnökségi tagja


Kapcsolódó dokumentumok:
Baksay Gergely prezentációja (pdf)

Informatikai szekció

Informatika, innováció, digitalizáció a pandémia idején - az MKT Informatikai Szakosztályának szekcióprogramja

Innováció korona idején – avagy a hazai vállalkozások és fejlesztések ösztönzése a koronavírus-válságban
Előadó: Birkner Zoltán elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az MKT Nagykanizsai Városi Szervezetének elnökségi tagja


 *     *     *     *     *

A hazai vállalkozások ösztönzése és a bankok digitális forradalma
Előadó: Szombati Anikó ügyvezető igazgató, CDO, Magyar Nemzeti Bank

 *     *     *     *     *

Technológiai mentőöv a COVID alatt – az akadémia és a vállalkozók tapasztalatai – kerekasztal-beszélgetés

Moderátor: Juhász Katalin elnökségi tag, az MKT Informatikai Szakosztálya

Résztvevők:
Fehér Péter dékán, Budapesti Corvinus Egyetem
Korbuly Ádám alapító, CTO, Ortograph
Szűcs László alapító vezérigazgató, Moonshot, az MKT Informatikai Szakosztályának titkára

 *     *     *     *     *

Tungsram – ILEX Innovációs Piactér powered by Corvinus BIK – kerekasztal-beszélgetés

Moderátor: Pongrácz Ferenc innovációért felelős igazgató, Tungsram Csoport, az MKT elnökségi tagja, az Informatikai Szakosztály elnöke

Résztvevők:
Kikindai Éva alapító, vezérigazgató, De Bonum Kft., UrbM
Papp Gábor társalapító, Freelusion Video Mapping & Dance Company
Pethő Árpád ügyvezető igazgató, Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.
Ritter Marianna vezérigazgató, ILEX Systems Zrt.
Stukovszky Tamás elnökhelyettes, vállalati és intézményi kapcsolatokért felelős vezető, Budapesti Corvinus Egyetem


Kapcsolódó dokumentumok:
Fehér Péter prezentációja (pdf)

süti beállítások módosítása