Közgazdász-vándorgyűlés

A Magyar Közgazdasági Társaság

2015. március 18. - MKT admin

logo_arnyekkal_vagott.jpgA Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a magyar közgazdászok legrégebbi szakmai szervezete. Közhasznú egyesület. Célja a közgazdasági ismeretek terjesztése, a szakmai közélet fejlesztése, a közgazdászok általános érdekeinek képviselete. Főként előadásokat, szakmai vitákat, találkozókat szervez. Fenntart egy saját szakkönyvtárat is, amely Győrben található. Tagjai többnyire egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkező közgazdászok illetve egyetemi hallgatók.

A Magyar Közgazdasági Társaságot 1894. május 27-én alapították, ezzel Európában is az első hasonló szakmai-tudományos szervezetek közé tartozik. Az ötvenes években a tevékenységét fel kellett függesztenie, ám néhány év elteltével, 1959-ben a szervezet újraalakult. A rendszerváltás utáni évek óta növekszik a szerepe és a taglétszáma. A Magyar Közgazdasági Társaságnak jelenleg mintegy öt és félezer tagja van.

A Magyar Közgazdasági Társaság közhasznú, független egyesület, amely fórumain teret kíván adni valamennyi közgazdasági áramlat és iskola számára, ugyanakkor fontos feladatának tekinti a szabad szakmai véleménynyilvánítás elősegítését. A társaság célja, hogy tagjai révén és a rendelkezésére álló eszközökkel segítse a közgazdaság-tudomány fejlődését és gyakorlati alkalmazását, a társtudományok képviselőivel való kapcsolattartást, a közgazdasági gondolkodás erősítését, valamint teret adjon az aktuális gazdaságpolitikai döntésekhez kapcsolódó szakmai vitáknak.

A társaság mintegy tucatnyi szakosztályt működtet, és csaknem valamennyi megyében vannak helyi szervezetei, amelyek rendszeresen előadásokat, vitákat, konferenciákat rendeznek. Az MKT legfontosabb rendezvénye a Közgazdász-vándorgyűlés, amit évente más városban rendeznek meg. 2015 szeptemberében már az 53. vándorgyűlést rendezi meg a társaság Miskolcon. Ugyancsak kiemelkedő a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója, amit az MKT Ifjúsági Bizottsága szervez minden év tavaszán. A társaság nyitott az internet felé is: Beszélgetni kell! címmel 2009 őszén indított interaktív, internet-televíziós közpolitikai vitafórum-sorozatot a www.beszelgetnikell.hu honlapon.

A Magyar Közgazdasági társaságnak rendkívül fontos küldetése az aktív kapcsolattartás a határon túli magyar testvérszervezeteinkkel, az immár több mint 20 éve működő Romániai Magyar Közgazdász Társasággal, a 2010 tava¬szán alakult Szlovákiai Magyar Közgazdász Társasággal és a 2009 decemberében Szabadkán megala¬kult Vajdasági Magyar Közgazdász Társasággal. Az együttműködésünk a három szervezettel nem új keletű: a négy szervezet rendszeresen képviselteti magát egymás konferenciáin és vándorgyűlésein, valamint szorosan együttműködik potenciális pályázati lehetőségek kiaknázásában, 2014 őszén pedig már a negyedik alkalommal szervezzük meg közösen a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Közgazdászok Találkozóját.

Az MKT jelenlegi elnöke Kovács Árpád egyetemi tanár, az Állami Számvevőszék volt elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke. Az MKT főtitkára Hegedüs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója. A társaság alelnökei: Balázs Péter korábbi külügyminiszter, az Európai Bizottság első magyar tagja, a CEU egyetemi tanára; Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, akadémiai doktor, volt jegybankelnök és ipari miniszter; Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója; Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója valamint Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára.

Elérhetőségeink:

Magyar Közgazdasági Társaság
Cím: H-1091 Budapest, Üllői út 25.
Postacím: H-1245 Budapest, Pf. 1044
Telefon: +36 1 331 6906
Fax: +36 1 202 1798
Email: office.mkt@t-online.hu
Honlapok: www.mkt.hu
www.beszelgetnikell.hu
newclimateeconomy.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr347282027
süti beállítások módosítása