Közgazdász-vándorgyűlés

Versenyképességi szekció: fenntarthatóság a covid után

2021. szeptember 14. - MKT admin

fbkerekasztal_beszelgetes_069.JPGA koronavírus-járvány utáni időszak versenyképességi és fenntarthatósági kulcskérdéseit vizsgálja az 59. Közgazdász-vándorgyűlés versenyképességi szekciója egy nyitóelőadás és egy kerekasztalbeszélgetés keretében. A szekció videóanyaga online formában lesz elérhető szeptember 23-tól a konferencia honlapján és a Magyar Közgazdasági Társaság YouTube-csatornáján.

A szekció nyitó előadásában Parragh Bianka, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatás-fejlesztési tanácsadója az ösztönző állam modell fontosságát mutatja be, amely egészséges egyensúlyt biztosít a piaci és az állami irányítás között, és célja a gazdasági szereplők eredményes együttműködésre ösztönzése. A modell 2010 utáni, magyarországi alkalmazása jelentős eredményeket hozott: egyedülálló módon valósult meg egyszerre makropénzügyi egyensúly és gazdasági növekedés, vagyis egyensúlyi felzárkózás. Az állam szerepének újszerű felfogása és működtetése a koronavírus járvány elleni védekezésben is hatékonynak bizonyult, mivel hozzájárult Magyarországon az eredményes válságkezeléshez, a gyors gazdasági helyreálláshoz. A jövő meghatározó kihívásainak (zöld és digitális átállás, demográfiai fordulat, teljes foglalkoztatás tartós biztosítása) sikeres és hatékony kezeléséhez tovább kell erősítenünk versenyképességünket és fenntarthatóságunkat, amelyhez az ösztönző állam modell kiterjesztése megfelelő eszközöket kínál.

A nyitó előadást követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői az állami, az akadémiai és a vállalati szektort is képviselték: Csath Magdolna egyetemi tanár, Lovászy László Gábor stratégiai kutatásokért felelős miniszteri biztos és Jánoskuti Levente, a McKinsey vezető partnere arról osztották meg gondolataikat, hogy a versenyképesség miként segíti a Covid-19 járványkezelés eredményességét. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a versenyképességet és a fenntarthatóságot egymástól elválaszthatatlan fogalmaknak tekintik, amelyek alapfeltételei a sikeres gazdasági és társadalmi felzárkózásnak. A jövőben a fenntartható felzárkózást leginkább a tudástőke magas minősége és a fenntartható technológiai innovációk biztosítják. A beszélgetést Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, az MKT Versenyképességi Szakosztályának elnöke moderálta.

A konferencia részletes programja elérhető a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu oldalon, és ugyanitt lesznek megnézhetők-meghallgathatók szeptember 23-án, csütörtökön 10 órától a vándorgyűlés előadásai és panelbeszélgetései is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr6316687906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása