Közgazdász-vándorgyűlés

Kitüntetések a közgazdász-vándorgyűlésen

2021. szeptember 26. - MKT admin

cut2_img_0126.JPGA közgazdász-vándorgyűlések évről évre a szakma ünnepei - a legjobb alkalmak arra, hogy az idén 127 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) méltó módon elismerje és megköszönje a munkáját mindazoknak, akik a magyar közgazdász szakma és az MKT szekerét hallatlan lelkesedéssel és tudással tolják, hosszú évek óta. Idén sem volt ez másként.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége az MKT első elnökéről elnevezett, posztumusz Láng Lajos-díjat adományozott Fazakas Szabolcsnak, az MKT Európai Uniós Szakosztálya volt elnökének, az Európai Számvevőszék korábbi tagjának, volt ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszternek és európai parlamenti képviselőnek a szakosztály megalapításáért, valamint az MKT érdekében végzett, lelkiismeretes és áldozatos munkájának elismeréseként. Laudációjában az MKT főtitkára, Hegedüs Éva emlékeztetett rá, hogy Fazakas Szabolcs 1993-ban lépett be a Magyar Közgazdasági Társaságba, majd a tagságát 2018-ban aktiválta ismét, amikor hazatért az Európai Számvevőszéknél betöltött tisztségéből. Ekkor, 2018 tavaszán kezdeményezte az MKT Európai Uniós Szakosztályának megalapítását. Fazakas Szabolcs személyében az egyik legaktívabb, tervekkel teli szakosztályi elnökét veszítette el 2020 tavaszán a Magyar Közgazdasági Társaság. A kitüntetést az 59. Közgazdász-vándorgyűlés csütörtöki plenáris ülésén a család nevében Fazakas Szabolcs özvegye, Benkő Judit vette át Pleschinger Gyulától, az MKT elnökétől és Hegedüs Éva főtitkártól.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége az MKT legmagasabb kitüntetését, Közgazdász Életműdíjat adományozott az idén 70 éves Bod Péter Ákosnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanárának, volt jegybankelnöknek, korábbi ipari és kereskedelmi miniszternek, az MKT alelnökének sok évtizedes tudományos, oktatói és gazdaságpolitikusi tevékenységének, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság tagjaként végzett szakmai tevékenységének elismeréseként. A díj csütörtöki átadásakor az MKT elnöke, Pleschinger Gyula emlékeztetett rá, hogy Bod Péter Ákos igen gazdag kutatói, oktatói és közéleti pályafutást mondhat magáénak. A rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány minisztere volt, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökévé nevezték ki, ahonnan az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatói székébe került. Londonból hazatérve – immár professzorként – előbb a Veszprémi Egyetem, azután a Károli Gáspár Református Egyetem, és immár 21 éve a Corvinus hallgatóit oktatja. Bod Péter Ákos az 1970-es évek végétől – gyakorlatilag a miniszteri kinevezéséig – szakosztályi titkárként tevékenykedett a Magyar Közgazdasági Társaságban, később az országos elnökség tagja lett, és ma is alelnöke az egyesületnek.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége az MKT legmagasabb kitüntetését, Közgazdász Életműdíjat adományozott Botos Katalin egyetemi tanárnak, korábbi bankügyekért felelős tárca nélküli miniszternek, bankfelügyeleti elnöknek, a modern bankrendszer hazai megteremtésében végzett munkájáért és sok évtizedes tudományos kutatói és oktatói tevékenységéért. A kitüntetés átadásakor Hegedüs Éva főtitkár emlékeztetett rá, hogy Botos Katalin volt az egyik irányítója a Hitelintézeti törvény megalkotásának. Az elmúlt évtizedekben több egyetemen – Szegeden és jó 25 éve már a Pázmányon – közgazdász hallgatók hosszú sora élvezhette rendkívül színes előadásait.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége Közgazdász Nagydíjat adományozott Polay Józsefnek, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, az MKT Nagykanizsai Városi Szervezete korábbi elnökének az MKT érdekében végzett, három évtizedes, kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként. Polay Józsefnek a kitüntetését egy későbbi időpontban adja majd át az MKT elnöksége.

(Fotó: a Közgazdász Életműdíjjal kitüntetett Botos Katalin a díj átadásakor)

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr8016700962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása