Közgazdász-vándorgyűlés

Fókuszban az élelmiszerellátás és az agrárium

2022. augusztus 25. - MKT admin

Éppen 60 évvel ezelőtt, 1962-ben a Közös Agrárpolitika létrehozásának egyik legfontosabb célja az volt, hogy biztosítsa, hogy a fogyasztók folyamatosan és megfizethető áron hozzájussanak a szükséges élelmiszerekhez a kontinensen. Úgy tűnik: Az orosz-ukrán háború és a klímaváltozás okozta rendkívüli aszály ma ismét relevánssá teszik a kérdést: milyen ma és hogyan alakul a jövőben az élelmiszer-ellátás biztonsága Magyarországon és Európában.

Ebben a témában szervez közös szekcióülést a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság, valamint Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, 2022. szeptember 23-án, pénteken reggel 10 órától Szegeden. A szekció bevezető előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese tartja majd. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dinya László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem emeritus professzora; Páll Zsombor, az Agrárminisztérium statisztikai koordinátora; Vajda László, az MKT Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztályának társelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium korábbi főcsoportfőnöke; valamint Wittek András, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Főosztályának tanácsadója, korábbi kijevi külgazdasági attasé lesznek. A beszélgetést a két szervező szakosztály elnöke: Galambos Tamás és Zöldréti Attila moderálja.

Az agrárágazat még két, előre rögzített kerekasztal-beszélgetésben is szóba kerül a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen. A magyar KAP Stratégiai Tervről - vagyis arról, hogy az előttünk álló fejlesztési időszakban milyen uniós forrásokra számíthat az agrárium és a vidékfejlesztés - Szentirmay Zoltán, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályának vezetője; Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet nyugalmazott főigazgatója és Tresó István, a K&H Bank Zrt. ügyvezető igazgatója, az agrár üzletág vezetője, a Magyar Bankszövetség Agrár Munkabizottságának elnöke osztja meg gondolatait a nézőkkel, hallgatókkal. A beszélgetést Vajda László, az MKT Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztályának társelnöke, az Agrárminisztérium nyugalmazott európai integrációs főcsoportfőnöke vezeti majd.

A másik előre rögzített, agrár témájú kerekasztal-beszélgetés az innovációval és a precíziós mezőgazdasággal foglalkozik majd. Ennek résztvevői:  Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület elnöke; Lantos Gergely, az Agrárminisztérium Agrármodernizációs Főosztályának vezetője; Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője; valamint Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója lesznek. A beszélgetést Zöldréti Attila, az MKT Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztályának elnöke, a SAPARD Hivatal korábbi elnöke vezeti majd.

Mindkét előre rögzített kerekasztal-beszélgetést a vándorgyűlés kezdetekor, 2022. szeptember 22-én tesszük közzé a konferencia honlapján, valamint az MKT YouTube-csatornáján és podcastjában.

A Magyar Közgazdasági Társaság 2022. szeptember 22-23-án Szegeden, a Szegedi Egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést. A konferencia folyamatosan frissülő és bővülő programja megtalálható a rendezvény honlapján, a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/ címen.

A konferenciára regisztrálni ezen a linken lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr4617910177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása