Közgazdász-vándorgyűlés

A Kárpát-medencei magyarság jelene és jövője

2023. július 27. - MKT admin

pregnant-2720433_1920.jpgNem csak a határainkon belül súlyos probléma a magyarság lélekszámának csökkenése. A legutóbbi, romániai népszámlálás adatai szerint már csak alig több mint egymilliónyian vallották magyarnak magukat Erdélyben és a Partiumban, a vajdasági magyarok száma mostanra a 200 ezres lélektani határ alá esett, a szlovákiai magyarság lélekszáma pedig a 2021-es népszámlálás adatai szerint 420 ezer volt, ami 150 ezer fős csökkenést jelent három évtized alatt. A Kárpátalján öt évvel ezelőtt még 131 ezer főre becsülték a magyar közösség létszámát, a háború miatt azonban szinte egészen biztosan százezer fő alá csökken a kárpátaljai magyarok száma...

E tendenciák társadalmi és gazdasági okait, a Kárpát-medencei magyar népesség jelenét és jövőjét járja körül a 61. Közgazdász-vándorgyűlés demográfiai szekciója 2023. szeptember 21-én, csütörtökön 16 órától Egerben. A szekció előadói: Badis Róbert szociológus, a vajdasági Identitás Kisebbségkutató Műhely elnöke; Lampl Zsuzsanna, a Pozsonyi Egyetem Szociológiai Tanszékének egyetemi docense, a Fórum Intézet tudományos főmunkatársa; Kiss Tamás szociológus, a Román Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa és Molnár József, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanszékvezető főiskolai docense. A szekció levezető elnöke Tóth Pál Péter, az MTA doktora, az MKT Demográfiai Szakosztályának elnökségi tagja lesz.

A panelbeszélgetésbe felkért hozzászólóként a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság egy-egy képviselője is bekapcsolódik majd.

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés folyamatosan bővülő szekcióprogramja ezen a linken elérhető. A plenáris ülések menetrendje itt olvasható. A konferenciára regisztrálni ide kattintva lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr1918174414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása