Közgazdász-vándorgyűlés

Szakértők egy asztalnál az EU jövőjéről

2017. augusztus 15. - MKT admin

eu_future.jpgAz Európai Unió és a kohéziós politika jövőjéről szervez szekcióülést a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztálya az 55. Közgazdász-vándorgyűlés második napján – vagyis szeptember 8-án, pénteken 14 órától Egerben. Az idei szekcióülés témájának apropóját az adja, hogy az Európai Unióban megkezdődött egy új, 2020 utáni közös európai stratégiáról szóló politikai és szakmai vita.

Az EU hosszú távú stratégiáinak visszatérő témái a fenntartható fejlődés, a tudás alapú társadalom, a digitalizáció és a felgyorsult technológiai változások (a negyedik ipari forradalom) révén végbemenő globális gazdasági és társadalmi átalakulás. Mindemellett választ kell adni az Európai Unió alapjait érintő politikai kihívásokra, amelyeket a Brexit, a migrációs válság, vagy éppen a jogállamiság tartalma, és gyakorlati garanciái körül kirobbant vita fémjelez. A stratégiai vita az EU gazdasági és politikai uniójának fejlődési iránya – a Jean-Claude Juncker által előterjesztett öt forgatókönyv közötti választás – szempontjából is alapvető jelentőségű lehet. Emellett pedig elkezdődtek a kohéziós politika – az EU fejletlenebb régióinak nyújtott támogatások – jövőjéről szóló egyeztetések is: miközben a kohéziós politika politikai fennmaradása vitán felül áll, a nettó befizető államok részéről a magyar kilátásokat és pénzügyi egyenleget alapjaiban fenyegető felvetések is elhangzottak már...

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés fejlesztéspolitikai szekciójának ezekhez a vitához kíván hozzájárulni, áttekintve a Magyarország előtt álló választási lehetőségeket, és egy lehetséges magyar álláspontot.

A szekció programja idén is két kerekasztal-beszélgetésből áll majd. Az első a Gazdasági és politikai unió a XXI. századra címet viseli majd, és olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy mi lehet a szerepe az EU közös fejlesztési stratégiájának az unió előtt álló legfontosabb kérdések megoldásában; hogy milyen alapokra épülhet az európai integráció a következő 10-15 évben, illetve hosszabb távon; valamint hogy milyen gazdasági, társadalmi, fejlesztési stratégiát fogalmazhat meg az EU a Juncker-féle öt forgatókönyv keretein belül. A beszélgetés résztvevői: Balázs Péter, a CEU egyetemi tanára, volt külügyminiszter, az Európai Bizottság korábbi tagja, az MKT alelnöke; Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója és Balás Gábor, a HÉTFA Kutatóintézet alapítója és ügyvezető igazgatója. A beszélgetést Baráth Etele, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja, volt Európa-ügyi miniszter, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke vezeti majd.

A második kerekasztal-beszélgetés címe: Kohéziós politika válaszúton. E beszélgetés résztvevői – László Csaba, volt pénzügyminiszter, a Malcon Zrt. vezérigazgatója; Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, a BCE oktatója – olyan kérdéseket vitatnak meg, mint például a kohéziós politika eddigi magyarországi és európai tapasztalatai alapján a jelenlegi szabályrendszerből mit érdemes megtartani, mit kellene megváltoztatni; hogy milyen módon érintheti a kohéziós politikát az EU általános belső válsága; valamint hogy milyen fejlesztéspolitikát kíván meg a Juncker-féle öt forgatókönyv. A beszélgetést Szebeni Dávid, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnökségi tagja vezeti majd.

Az 55. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja ide kattintva letölthető.

Az on-line regisztrációs rendszer ide kattintva érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/api/trackback/id/tr8112745824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása